Momentálne registrujeme obrovský záujem o doučovanie. Kontaktujte nás ešte dnes, aby sme vám mohli zaručiť prípravu.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Ostatné Alternatívne spôsoby vzdelávania - domáce vzdelávanie

Alternatívne spôsoby vzdelávania - domáce vzdelávanie

Alternatívne spôsoby vzdelávania - domáce vzdelávanie
18. 11. 2019
Ostatné

V predošlých článkoch sme sa venovali obvyklým aj menej obvyklým podmienkam vzdelávania, teda tomu, ako môžu učitelia vyučovať alebo naopak ako môžu byť žiaci vyučovaní. Ale čo keď je to inak? Čo ak je dieťa natoľko zvedavé, že ho školský systém vzdelávania jednoducho brzdí? A môže mať žiak súčasne rodičov a učiteľov? Aké výhody a nevýhody môže mať domáce vzdelávanie? Na tieto otázky sa Vám v tomto článku pokúsime odpovedať.

Vznik

Najprv by sme si mali pojem domáce vzdelávanie ľahko priblížiť. Tento spôsob vzdelávania žiakov, prípadne študentov, patrí medzi takzvané alternatívne spôsoby vzdelávania. Vzniklo v 60. rokoch minulého storočia v USA. A okrem Nemecka je dnes legálne vo všetkých krajinách Európskej únie.

Podmienky domáceho vzdelávania:

Tento druh vzdelávania môžeme nájsť na vybraných základných školách. Domáce vzdelávanie sa tiež nezaobíde bez podmienok. Prvou z nich je, že sú žiaci vzdelávaní v súlade s Rámcovým vzdelávacím programom a Školským vzdelávacím programom školy. V praxi to znamená, že žiak sa učí úplne rovnaké učivo ako jeho spolužiaci v škole. Len s tým rozdielom, že domáce vzdelávanie je rýchlejšie a efektívnejšie pre samotného žiaka - nezdržuje sa pri učive, ktorému rozumie, a učí sa svojím vlastným tempom.

Ďalšia z podmienok je povinné preskúšanie, a to najmenej dvakrát za školský rok. Formu preskúšania stanovuje škola a výsledok je často žiakom vydávaný v slovnej forme. Podobu hodnotenia však navrhujú rodičia, preto sa môže u žiakov líšiť.

Tretia a rozhodne nie posledná podmienka je vzdelanie rodičov. Najčastejšie vyučuje žiaka matka, preto je dôležité jej najvyššie dosiahnuté vzdelanie. V prípade, že dieťa navštevuje prvý stupeň základnej školy, musí mať vzdelávajúci rodič minimálne stredoškolské vzdelanie s maturitou. V prípade druhého stupňa je to už vzdelanie vysokoškolské.

Zaujíma vás individuálne doučovanie?
Doplňte domáce vzdelávanie o doučovanie v Škole Populo, ktoré prebieha vždy formou 1 lektor na 1 študenta. Doučujeme všetky predmety ZŠ a SŠ.

Posúdenie žiadosti:

Žiadosť rodičov o domáce vzdelávanie dieťaťa posudzuje riaditeľ školy. K tejto žiadosti musia rodičia doložiť vyjadrenie psychologicko-pedagogickej poradne a najvyššie dosiahnuté vzdelanie učiaceho rodičia. Ak rodičia podmienky školy a celého individuálneho vzdelávania neplnia, môže škola dohodu o domácom vzdelávaní vypovedať a žiak je zaradený do bežného režimu školy.

V prípade domáceho vzdelávania sú žiakom často zapožičané učebnice, odporúčané pracovné zošity a pod. Žiaci sa často môžu tiež zúčastniť akcií školy, výletov alebo iných aktivít organizovaných školou.

Výhody domáceho vzdelávania:

Každý rodič pozerá na domáce vzdelávanie inak. Poďme si teraz spoločne predstaviť hlavné výhody, ktoré tento spôsob vzdelávania pre žiaka má.

Po prvé je to prirodzená forma učenia. Žiak nemusí celý deň sedieť v školskej lavici alebo pri písacom stole. Môže rodičom pomáhať pri bežných domácich činnostiach, napríklad tým, že spočíta vyprané tričká alebo spáruje ponožky. Môže pomáhať pri nákupe, počítaním rožkov alebo celkovej ceny nákupu. A nie je to len matematika.

V prípade, že žiak býva v rodinnom dome, môže sa učiť na záhrade, spoznávať stromy, pozorovať, ako sa v priebehu roka menia. Toto všetko ukazuje žiakovi, prečo sa všetkým týmto zručnostiam a znalostiam učí a načo ich potrebuje. Je to jeden zo spôsobov motivácie, na ktorý sa často v bežnom vyučovacom režime zabúda.

Ďalšiu výhodu poskytuje vlastná individualita žiaka. Každý žiak sa učí inak rýchlo a každému ide lepšie či horšie niečo iné, preto je dôležité pozerať na každého individuálne. Žiaci sa zbytočne nezdržujú triedou a učia sa svojím vlastným tempom. V prípade, že ich niečo viac zaujíma, majú priestor si vedomosti doplniť. Naopak, v prípade, že žiak učivo nepochopil, môže sa mu rodič viac venovať a bez ohľadu na zvyšok triedy poskytnúť dieťaťu potrebný čas na pochopenie.

A pre koho je táto alternatíva vzdelávania vhodná?

Najčastejšie sú takto vzdelávaní žiaci s hendikepom, ale dôvodov môže byť oveľa viac. Túto formu výučby volia tiež rodičia, ktorí trávia so svojimi deťmi dlhšiu dobu v zahraničí, sú veriaci alebo žijú v súlade s prírodou. Táto alternatíva je tiež vhodná pre žiakov, ktorí sú zvedavejší a ich rodičia im chcú poskytnúť väčší priestor pre učenie. Aj upevňovanie rodinných väzieb môže byť dôvodom k domácemu vzdelávaniu, rovnako tak ako odovzdávanie hodnôt rodiny.

Domácí výuka

Ako začať?

Domáce vzdelávanie je o protikladoch. Individuálny prístup verzus socializácia dieťaťa. V praxi vyzerá domáce vyučovanie odlišne ako na papieri a tiež inak, než si väčšina ľudí predstavuje. Prax z domáceho vyučovania môže byť podnetom pre tých, ktorí nad touto alternatívou váhajú.

A ako na to, keď chcete svoje dieťa učiť po svojom? Cesta je v prípade prvého stupňa celkom jednoduchá. Najskôr sa pozrite na zoznam škôl, ktoré podporujú domáce vzdelávanie, a nájdite tú, ktorá je Vám najbližšie. Kontaktujte učiteľov vo vybranej škole a dohodnite sa na postupe. Radi Vám poradia, ako konkrétne u danej školy postupovať.

V prípade, že chcete, aby Vaše dieťa na túto školu prestúpilo, je nutné vyplniť žiadosť o prestup, ktorú schváli riaditeľ školy. Ďalej musíte zájsť do psychologicko-pedagogickej poradne, ktorá vydá vyjadrenie, nie odporúčanie, k domácemu vzdelávania. V neposlednom rade tiež doložte svoje alebo partnerkine / partnerovo najvyššie dosiahnuté vzdelanie. A po schválení a potrebných úkonoch môže individuálna domáca výučba začať. 

Každé dieťa je originál, nenájdeme dve, ktoré by boli úplne rovnaké. Preto k nim musíme pristupovať odlišne. V prípade, že existuje učivo, ktoré rodič príliš neovláda, môže byť riešením individuálne doučovanie v Škole Populo. Skúsení lektori urobia všetko pre to, aby žiak všetko pochopil a odchádzal s pocitom, že jeho práca prináša výsledky. Ak teda individuálne doučovanie hľadáte, neváhajte sa na nás obrátiť.

Zdroje:

https://www.domacaskola.sk/

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažérka Školy Populo
Adéla je šéfkou nášho produkčného oddelenia. Vedie tri tímy, ktoré sa starajú o našich študentov a lektorov. Dokonale pozná naše služby a spolu s Metodickým centrom denne pracuje na ich vylepšení.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku a v Anglicku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.