Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učenie Ako sa s deťmi efektívne pripraviť na záverečné písomky

Ako sa s deťmi efektívne pripraviť na záverečné písomky

Ako sa s deťmi efektívne pripraviť na záverečné písomky
4. 5. 2021
Učenie

Blížia sa záverečné písomky vašich ratolestí a vy by ste radi mali kontrolu nad ich znalosťami a prípadne im pomohli? Poradíme vám, ako na to. Najdôležitejšia vec je nepodceňovať priebežnú prípravu.

Uvedomujeme si, že je to veľmi neobľúbená veta všetkých žiakov a študentov, ale žiaľ, je to skutočne tak. Záverečné písomné práce majú za úlohu overiť znalosti posledného pol roka, niekedy aj celého roka. Taký objem informácií je teda takmer nemožné vstrebať behom pár dní. A my ani tento prístup neodporúčame. 

Priebežné doučovanie v Škole Populo
Nechcete nechávať prípravu na polročné a koncoročné písomky na poslednú chvíľu? Objednajte svojmu dieťatu doučovanie.

Výhodu v príprave na záverečné písomky majú tí žiaci, ktorí sa poctivo pripravovali v priebehu celého roka. Príprava na koniec školského roka je tak pre nich skôr opakovaním, kedy sa im už nadobudnuté informácie vybavujú rýchlejšie, vo veľkom funguje asociácia a celkovo ide o oživenie už známeho. Ale nebojte sa, všetko sa dá zvládnuť

Začať včas je základ

Predovšetkým je dôležité začať s prípravou včas. Či už sa s deťmi učíte vy, rodičia, alebo sa deti učia samé, je dobré si prípravu na jednotlivé predmety dobre časovo rozvrhnúť. Pokiaľ už teraz poznáte termíny záverečných písomiek, vytvorte si vlastný “písomkový” kalendár, kam si zaznamenáte kedy a z akého predmetu budete písomku písať. Vďaka tomuto kalendáru budete mať prehľad a nebudete sa stresovať tým, aby ste na niečo nezabudli. Rovnako tak je dobré spraviť si poriadok v učebniciach, zošitoch, pracovných listoch a ďalších poznámkach, ktoré ste za daný rok alebo polrok nazbierali a ktoré vám budú slúžiť ako základný zdroj informácií. A kedy je s prípravou potrebné začať? To sa samozrejme nedá určiť všeobecne, odporúčame sa venovať príprave na záverečné písomky aspoň 1 mesiac, v priebehu ktorého spojíte učenie so spoločným precvičovaním. 

Určiť v akej látke alebo predmete má žiak najväčšie medzery sa dá najjednoduchšie podľa priebežných výsledkov behom celého školského roka. Známky samozrejme nie sú jedinou smerodajnou informáciou, ničmenej vám môžu určiť problémový predmet alebo len určitú látku, alebo oblasť v danom predmete. Ďalším dôležitým faktorom je pocit samotného dieťaťa. Možno nedokáže povedať, ktorá látka mu robí problémy, ale môže mať pocit, že z niektorých písomiek má väčší strach, než z tých ostatných. Aj to môže indikovať, že si žiak v danom predmete nie je istý a bude radšej, keď mu pomôžete. Preto radíme sa s deťmi porozprávať a dať na ich subjektívne pocity. A to vás môže naviesť správnym smerom. 

Učení na závěrečné písemky

Nebojte sa skúsiť niečo nové

Potom sa už môžete prikloniť tiež k ďalším, častokrát menej obvyklým, alternatívam učenia. Podľa prieskumu vyhovuje každému človeku iný štýl učenia. Niekto si lepšie pamätá písané slovo, niekto si látku hovorí nahlas, iný zase preferuje učenie v skupine, vysvetľovanie niekomu ďalšiemu alebo komplexný audiovizuálny zážitok. A práve to ponúkajú najrôznejšie výučbové videá na YouTube. Tam nájdete videá od učiteľov, lektorov, ale aj od nadšených amatérov, ktorí sa v problematike vyznajú a radi svoje skúsenosti predajú ďalej. Výhodou týchto videí je, že možno narazíte na niekoho, kto látku vysvetlí spôsobom, ktorý vašim deťom vyhovuje lepšie než ten, ktorý im bol podaný v škole. Do vyhľadávača stačí napísať, aká látka či predmet vás zaujíma a z výsledkov si určite vyberiete. 

Vedľa videí môžete na internete tiež nájsť veľa výučbových a precvičujúcich materálov,ktoré môžu prípravu na písomky ozvláštniť a hlavne ju podať zábavnou formou. Tu odporúčame napríklad portál Bez kriedy alebo Planéta vedomostí, ktoré ponúkajú množstvo online cvičení a výučbových materiálov primárne pre ročníky základných škôl. 

Po celú dobu prípravy nezabúdajte na prestávky. Nenúťte deti sedieť pri učení niekoľko hodín vkuse. Nielen, že časom strácajú mieru sústredenosti, môžu si tiež k učeniu vytvoriť nechuť, ktorá sa dá len ťažko odstrániť. Dovoľte dieťaťu behom učenia a ísť von, pohrať sa alebo akokoľvek inak “vypnúť”. A pokiaľ mu chýba motivácia, skúste ponúknuť malé odmeny za splnené úlohy či dobre zvládnuté skúšanie. Zmrzlina či obľúbená večera je vždy dobrá voľba. 

Ako môže pomôcť Škola Populo

Na záver by sme radi podotkli, že dôležité je nepreberať zodpovednosť za učenie na seba. Príprava na písomky a učenie je predovšetkým povinnosť vašich detí. Vy, ako rodičia, môžete ponúknuť pomocnú ruku, vysvetliť, vyskúšať a podobne, hlavná zodpovednosť však musí zostať na vašich deťoch. Pri vysvetľovaní tiež nezabúdajte na to, že deti vnímajú svet inak než vy, je teda dobré zvoliť rôzne spôsoby vysvetľovania, snažiť sa vysvetľovať jednoducho a nestrácať trpezlivosť. Aj to môže vaše dieťa zbytočne stresovať a vytvárať v ňom dojem, že nie je dosť šikovné či dobré, pokiaľ problematiku nepochopí hneď prvýkrát. 

Rodičia však nie sú učitelia a nemôžeme od vás teda chcieť, aby ste sa nimi zo dňa na deň stali. Preto sme v Škole Populo naplno pripravení vašim deťom pomôcť so všetkými predmetmi základných škôl, a to nielen s prípravou na písomky, ale aj s priebežným doučovaním problematických predmetov. Naši skúsení lektori rýchlo spoznajú, aký individuálny prístup musia k vášmu dieťaťu zaujať tak, aby preňho bolo učenie čo najmenej náročné. Na doučovanie vám nastavíme individuálny plán na mieru vašim potrebám, ktorý sa však môže v priebehu spolupráce meniť v závislosti na pokrokoch vášho dieťaťa. A to všetko samozrejme zvládneme tiež online z pohodlia vášho domova

Pokiaľ by ste vaše deti radi zverili do rúk odborníkov s mnohoročnými skúsenosťami, neváhajte nás kontaktovať na našich webových stránkach. Radi pomôžeme vám a vašim deťom, aby ste záver školského roka zvládli bez stresu a s úsmevom na tvári. 

Zdroje:

https://www.youtube.com/

https://www.bezkriedy.sk/metodici.php

http://planetavedomosti.iedu.sk/index.php

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Riaditeľka správy kurzov
Nikola vedie tím koordinátoriek, ktoré sa starajú o hladký priebeh každého doučovania. Je “strážkyňou” klientskeho servisu, dohliada, aby všetko bežalo tak, ako má a vyrieši akúkoľvek neštandardnú situáciu.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.