Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Doučovanie Domáce úlohy a príprava do školy ako postrach rodičov: keď doučovanie pomáha nielen deťom.

Domáce úlohy a príprava do školy ako postrach rodičov: keď doučovanie pomáha nielen deťom.

Domáce úlohy a príprava do školy ako postrach rodičov: keď doučovanie pomáha nielen deťom.
8. 4. 2020
Doučovanie

Celkom 20 pracovných dní ubehlo od okamihu, kedy sa vplyvom šírenia nebezpečného vírusu uzavreli doslova zo dňa na deň všetky školy. Nielen učiteľom a žiakom, ale aj rodičom sa nečakane zmenil každodenný režim. Z bežnej rodičovskej otázky "Čo bolo dnes v škole?" sa stala otázka "Čo sa budeme dnes učiť?"

Rodič ako učiteľ

Uzavretie škôl môže pôsobiť zavádzajúcim dojmom. V praxi sa uzavreli iba budovy škôl. Výučba ale naďalej prebieha, len novým a netradičným spôsobom, ktorý viac ako inokedy zapája práve rodičov.

Kým za normálnych okolností stačilo skontrolovať deťom domáce úlohy a zhodnotiť prospech, teraz na rodičov dolieha tlak každodenných školských príprav spojených s plnením domácich úloh.

Z pohľadu rodičov môže byť táto alternatíva výučby nielen nezvyčajná, ale aj náročná, a to ako z hľadiska času, tak aj po psychickej stránke. Niektorí rodičia naďalej pracujú, iní zostali vplyvom okolností dočasne doma a v najhoršom prípade prišli o prácu.

V každom prípade nie je pomyselný návrat k učebniciam jednoduchý. Mnoho rodičov tak hľadá pomoc prostredníctvom doučovania. Nie však hocijakého.

Zvyčajne je doučovanie zamerané na jeden, maximálne na dva predmety, ktoré robia deťom najväčšie problémy. Veľmi časté je tiež doučovanie, ktorého cieľom je príprava na prijímacie skúšky alebo na maturitu.

Teraz však doučovanie vyhľadávajú najmä rodičia s deťmi na prvom stupni základnej školy. Ich požiadavkou je nájsť takého učiteľa, ktorý pomôže ich deťom nie s jedným, ale s viacerými predmetmi naraz. Dôvod je jednoduchý. Pre deti v tomto veku nie je samoštúdium samozrejmosťou. Potrebujú učivo trpezlivo a zrozumiteľne vysvetliť bez ohľadu na to, či ide o matematiku, alebo o zdanlivo jednoduchú vlastivedu či prvouku.

Doučování dětí jako pomoc rodičům

Komplexné doučovanie

Kým rodičia mnohokrát márne hľadajú jednoduché pomenovanie svojej požiadavky a obávajú sa, že sa jedná o požiadavku nereálnu, v Škole Populo nesie jasný názov: Komplexné doučovanie.

V praxi funguje tak, že sa v jednom doučovaní prepoja výučby niekoľkých predmetov. Zvyčajne sa jedná kombináciu predmetov slovenský jazyk a matematika, ktoré sú doplnené napríklad o vlastivedu, prvouku alebo tiež angličtinu.

"Za normálnej situácie o toto doučovanie nie je príliš veľký záujem. V tejto chvíli nám však dopyt po komplexnom doučovaní veľmi vzrástol. Od začiatku marca evidujeme v Brne 45 žiadostí o komplexné doučovanie. Pre predstavu, iba 7 týchto klientov požadovalo tento typ výučby pred uzavretím škôl. Za posledné tri týždne sa teda dopyt po komplexnom doučovaní zvýšil takmer sedemnásobne a pribudlo nám 38 nových dopytov po komplexnom doučovaní." hovorí riaditeľka pobočky Brno Adéla Hronová.

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že nie je možné pre tieto kombinácie nájsť vyučujúceho, opak je pravdou. Ostatne, aj v škole v rámci prvého stupňa je bežnou praxou, že jeden učiteľ učí hneď niekoľko predmetov. V prípade Školy Populo sa navyše jedná o individuálne doučovanie.

Pre zvolené predmety sú naplánované lekcie a v prípade, kedy je potrebné sa niektorému z nich venovať intenzívnejšie, je tomuto predmetu po dohovore s koordinátorkou vyčlenených viac lekcií. Pre rodičov je táto flexibilita v plánovaní výučby istotou, že celé učivo bude skutočne prebrané po všetkých stránkach, teda komplexne.

Potvrdzuje to aj skúsenosť Markéty Otýpkovej z centra pre komunikáciu s klientmi a spracovania nových dopytov v Škole Populo: "Rodičia primárne nepožadujú zlepšenie prospechu. Cieľom doučovania je pre nich pomoc so zvládnutím nového učiva a správne vypracovanie domácich úloh."

Komplexné doučovanie tak pre rodičov predstavuje možnosť, ako aj v súčasnosti zabezpečiť ich deťom efektívnu pomoc s preberaným učivom. Zároveň im umožňuje, aby spolu s deťmi strávili spoločný čas inak ako len školskou prípravou.

Keď náhla zmena systému odhaľuje nové možnosti

Zmena vyvolaná súčasnou spoločenskou situáciou nám v rámci vzdelávania nepriniesla len obavy z toho, ako dopadne tento školský rok.

Naopak sa ukazuje, že tak ako školy pristupujú k alternatívnym spôsobom výučby, odhaľujú sa aj skôr nevyužívané možnosti doučovania, ktoré viac ako inokedy môžu byť pre žiakov aj rodičov výraznou pomocou a zároveň uľahčením.

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Riaditeľka správy kurzov
Nikola vedie tím koordinátoriek, ktoré sa starajú o hladký priebeh každého doučovania. Je “strážkyňou” klientskeho servisu, dohliada, aby všetko bežalo tak, ako má a vyrieši akúkoľvek neštandardnú situáciu.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.