Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Cudzie jazyky 10 zaručených spôsobov, ako sa naučiť po anglicky

10 zaručených spôsobov, ako sa naučiť po anglicky

10 zaručených spôsobov, ako sa naučiť po anglicky
24. 11. 2023
Cudzie jazyky

Že “žiadny učený z neba nespadol”, už asi viete. Ale viete to povedať po anglicky? Ste večný začiatočník alebo sa ešte stále odhodlávate s anglickým jazykom začať?

Presne pre vás tu máme 10 zaručených spôsobov, ako sa naučiť rozprávať po anglicky. A nech už je dôvodom to, že sa konečne chcete dorozumieť na dovolenke alebo to, že sa vám nechce čakať, kým sa vaše obľúbené filmové novinky nadabujú do slovenčiny.

Keď sa chcete naučiť angličtinu rýchlo, existujú 4 jazykové znalosti, ktoré vás k vysnívanému cieľu postupne priblížia.

Počúvanie, rozprávanie, čítanie, písanie.

Ako tieto jazykové znalosti využiť v rôznych kombináciách a naplno? To si prečítajte v nasledujúcich desiatich bodoch:

1. Slovná zásoba ako základ

Aj keď obsahuje anglický jazyk podľa asociácie Global language monitor viac než 1 milión slov, vám bude ku každodennej komunikácii a porozumeniu stačiť iba 3-5 tisíc slov. Zdá sa vám to stále veľa? Nevešajte hlavu! Stačí vám len 600 anglických slov k tomu, aby ste zvládli základnú konverzáciu na úrovni A1. Veď aj rodený hovoriaci využíva v priebehu celého života len okolo 20 000 slov.

A ako sa správne učiť slovíčka? Najskôr si ich prečítajte nahlas, aby ste ich počuli a potom si ich niekoľkokrát napíšte na papier. Takto zapojíte všetky vyššie zmienené jazykové schopnosti a tým si slovíčka s väčšou pravdepodobnosťou zapamätáte. Keď si zapísané slovíčka pravidelne zopakujete, máte sčasti vyhrané a len tak ich nezabudnete. Vždy je tiež dôležité začať s jednoduchšími slovíčkami a postupne pridávať ďalšie, často používané slovíčka. Naši lektori na prvých hodinách angličtiny začínajú vždy s jednoduchšími tematickými okruhmi (jedlo a pitie, každodenné činnosti, dopravné prostriedky) a neskôr k tomu pridávajú zložitejšie slovíčka (nakupovanie, voľný čas, cestovanie). Let's study!

Chcete začať s výučbou angličtiny hneď?
V Škole Populo máme skúsený tím lektorov pre všetky vekové kategórie a úrovne jazyka. Prihláste sa a behom pár mesiacov budete schopní komunikovať s ľuďmi po celom svete. 

2. Učebnice angličtiny na mieru

Slovná zásoba je síce veľmi dôležitá, ale bez gramatiky to jednoducho nejde. Dosť možno si pomocou slovíčok zvládnete v reštaurácii v zahraničí objednať, ale nebolo by príjemnejšie prísť, byť schopný popriať personálu dobrý deň, objednať si vo vetách a ešte k tomu poďakovať? A ako sa lepšie naučiť gramatiku cudzieho jazyka, ako s pomocou učebnice angličtiny.

V kníhkupectve aj na internete nájdeme veľké množstvo učebníc angličtiny, ktorá je ale tá najlepšia? Pri výbere tej správnej učebnice záleží hlavne na vašej úrovni znalostí. Pokiaľ nie ste úplný začiatočník, ktorý si samozrejme kúpi učebnicu pre začiatočníkov, odporúčame si najskôr otestovať svoju úroveň anglického jazyka. Také testovanie môžete vyskúšať bezplatne napríklad na stránkach Cambridge English. Výsledok testu odhalí vašu aktuálnu úroveň angličtiny (A1-C2), podľa ktorej si vyberiete učebnicu priamo pre vás. Let's choose!

A aké odporúčania na výber učebnice angličtiny má Škola Populo?

  • English for Everyone, učebnice a cvičebnice rôznych úrovní - SK (Harding Rachel) - prehľadne spracované učebnice angličtiny s veľmi peknou grafikou.

  • Angličtina pro začátečníky a samouky - CZ (Štěpánka Pařízková) - ideálna učebnica pre samoukov. K učebnici sú zadarmo na stiahnutie aj nahrávky slovíčok a cvičenia narozprávané rodenými hovoriacimi.

  • Essential Grammar in Use pre začiatočníkov alebo English Grammar in Use pre pokročilejších - ENG (Raymond Murphy) - najlepšia učebnica na precvičenie anglickej gramatiky. 

Doučování anglického jazyka

3. Hovorte anglicky

Keď už viete slovíčka a gramatiku, je potrebné sa rozhovoriť. Určite ste niekedy počuli vetu ”Anglicky rozumiem, ale nehovorím”. Touto fázou si pri výučbe cudzieho jazyka prejde snáď každý, ale ako ju prekonať? Áno, tušíte správne. Hovoriť, hovoriť a hovoriť. Pokiaľ nebudete angličtinu pravidelne v praxi trénovať, neposuniete sa na ceste za vašim cieľom naučiť sa anglicky a nadobudnuté vedomosti budete postupne zabúdať. 

Chcete si zlepšiť svoj hovorený prejav, ale nemáte sa s kým zhovárať anglicky? V takomto prípade je ideálne prihlásiť sa na kurz anglickej konverzácie. Na konverzačných hodinách prebiehajú rozhovory na rôzne témy, kedy môže lektor okamžite opraviť vaše chyby a poradiť vám so správnou výslovnosťou. Let's talk!

4. Jazykové kurzy s lektorom

Najväčšou prekážkou pre človeka, ktorý sa chce naučiť hovoriť po anglicky, je jeho vlastná morálka. Samozrejme, angličtinu sa môžete naučiť aj doma vlastnými silami, ale s lektorom angličtiny to vždy pôjde o niečo lepšie. Lektor vám všetko vysvetlí, takže si nebudete musieť hodiny lámať hlavu nad výslovnosťou rôznych slovíčok alebo gramatikou, ktorú sa síce naučíte, ale nebudete ju vedieť uplatniť v praxi.

Víte, že?
Jazykový kurz s lektorom je jedným z najefektívnejších spôsobov, ako sa rýchlo naučiť po anglicky. A ak nemáte čas navštevovať hodiny angličtiny osobne, môžete absolvovať kurz online z pohodlia domova.

Vyskúšajte jazykový kurz so skúseným lektorom angličtiny!

V Škole Populo vám ponúkame jazykový kurz na mieru, prezenčne alebo online, pre všetky vekové kategórie a úrovne znalosti jazyka. Zavolajte nám na číslo 0905 891 021 alebo nám pošlite správu prostredníctvom chatu v pravom dolnom rohu tejto stránky a my vás budeme čo najskôr kontaktovať. Let's call!

5. Vycestujte do sveta

Samozrejme, bez teórie to nejde, ale prax je najúčinnejšia cesta, ako sa naučiť po anglicky. Učte sa slovnú zásobu a gramatiku, ale keď budete mať príležitosť vycestovať do zahraničia, využite ju. A keď už tam budete, nebojte sa hovoriť. Vždy je lepšie povedať niečo zle ako vôbec. 

Môžete ísť na dovolenku, pracovať v zahraničí alebo si zaplatiť jazykový kurz v zahraničí. Všetko sa počíta. Samozrejme, čím dlhšie tam budete, tým prirodzenejšou sa pre vás stane komunikácia v angličtine a postupne stratíte všetky zábrany, ktoré by vám mohli brániť hovoriť cudzím jazykom. 

Ako bonus navyše spoznáte cudziu kultúru, ochutnáte tradičnú kuchyňu a získate nových priateľov, s ktorými si budete môcť precvičovať angličtinu aj po návrate domov. Let's go!

6. Mobilné výučbové weby a aplikácie

Ak sú pre vás jazykové kurzy a výlety do zahraničia nemysliteľné či už z časových, alebo finančných dôvodov, vždy existujú iné spôsoby, ako sa učiť angličtinu doma. Jednou z výhod 21. storočia sú webové stránky a mobilné aplikácie, kde si môžete precvičovať angličtinu, či už ste doma na gauči alebo na ceste do školy či práce. 

Existuje veľa webových stránok a aplikácií so vzdelávacím obsahom, ale to, čo môžeme za Školu Populo naozaj odporučiť, je webová stránka a aplikácia News in Levels. Nájdete tu gramatiku, knihy, videá a hlavne spravodajské články z celého sveta vrátane možnosti výberu úrovní angličtiny na zobrazenie. Každý článok je doplnený o počúvanie a vysvetlenie zložitejších slovíčok. 

Najznámejšou aplikáciou na učenie sa jazykov je Duolingo. Výhodou tejto aplikácie je, že vás Sovička vždy upozorní, keď je čas na dennú dávku učenia, a základná verzia je dokonca zadarmo. Medzi ďalšie aplikácie na učenie angličtiny patria Memrise, Quizlet a BBC Learning English. Hoci je veľké množstvo vzdelávacích aplikácií platených, ich množstvo nie je závratné a zvyčajne si môžete produkt na určitý čas vyskúšať zadarmo, aby ste zistili, či vám vyhovuje. Let's download!

Chcete hovoriť po anglicky ľahko a rýchlo?
Začnite svoju anglickú výzvu ešte dnes! Skúste náš jazykový kurz a získajte osvedčené stratégie a učebné materiály, ktoré vám pomôžu dosiahnuť plynulú angličtinu.

7. Knihy v angličtine a zrkadlové čítanie

Radi čítate? Nebojte sa siahnuť po knihe v angličtine. Čítanie vám možno bude trvať dlhšie, ale ak si dáte tú námahu a preložíte si všetko, čomu nerozumiete, zistíte, že v angličtine urobíte neuveriteľný pokrok. Knihy rozšíria vašu slovnú zásobu tým najprirodzenejším spôsobom, aký existuje. Či už ste fanúšikom románov, detektívok, alebo dokonca rozprávok, neexistuje zlý žáner, pokiaľ je kniha v angličtine. 

Pre tých z vás, ktorí si na knihu v angličtine netrúfajú, naši lektori odporúčajú využiť tzv. zrkadlové čítanie. Ide o dvojjazyčné knihy, kde na jednej strane je text v angličtine a na druhej strane je zrkadlovo zobrazený ten istý text v slovenčine. Ak teda náhodou nerozumiete niektorým anglickým slovám, stačí sa pozrieť na druhú stranu a hneď vám to bude jasné. Pre väčšiu efektivitu si nové slovíčka vždy zapíšte a prečítajte si ich nahlas. Let's read!

8. Filmy a seriály s titulkami

Pre milovníkov popcornu a času stráveného pri obrazovke máme ďalší skvelý tip na učenie sa angličtiny doma. Sledujte svoje obľúbené filmy a seriály v origináli so slovenskými titulkami. Hoci sa váš mozog tvári, že sa sústredí len na čítanie titulkov, v skutočnosti vníma hovorený prejav hercov. Pokročilejší angličtinári si môžu zapnúť titulky priamo v angličtine. 

A ak chcete svoj čas ešte viac zefektívniť, odporúčame vám, aby ste si pripravili papier a ceruzku a zapísali si každú novú frázu alebo slovo, ktoré sa vám páči alebo by ste mohli použiť. To isté platí, samozrejme, aj pre predchádzajúci a nasledujúci bod. Let's watch!

Výuka angličtiny online

9. Zahraničné podcasty a audioknihy

Ak nie ste fanúšikom čítania alebo sledovania televízie, alebo jednoducho nemáte čas, máme pre vás ďalší spôsob učenia sa angličtiny - počúvanie podcastov alebo audiokníh, ktoré vám rovnako ako predchádzajúce dva body pomôžu naučiť sa angličtinu prirodzeným spôsobom. Ak niečomu nebudete rozumieť, stačí si to preložiť, zapísať a keď budete nabudúce počuť danú frázu, budete vedieť, čo znamená. 

Pri audioknihách je asi jasné, že si každý opäť vyberie žáner, ktorý je mu najbližší, ale čo podcasty? Samozrejme, aj tu existuje obrovské množstvo tém a možností, z ktorých si môžete vybrať na počúvanie. Vedeli ste však, že existujú aj vzdelávacie podcasty určené práve na výučbu angličtiny? Medzi podcasty v angličtine patria BroňaCast a Kubova English. Samozrejme, titulov v angličtine máme viac a ak do vyhľadávania na svojej obľúbenej podcastovej platforme zadáte "Learn English", nemôžete ich prehliadnuť. Let's listen!

10. Využite sociálne siete a zahraničné chaty

Angličtina je po čínštine a španielčine tretím najrozšírenejším materinským jazykom na svete a považuje sa za globálny komunikačný prostriedok. Prečo teda nevyužiť stránky sociálnych sietí, na ktorých aj tak trávime niekoľko hodín denne, na to, aby sme sa naučili hovoriť po anglicky?

Dokonca nemusíte hneď vyraziť do sveta, aby ste si precvičili angličtinu. Na sociálnych sieťach existujú rôzne skupiny, ktoré sa dajú využiť priamo na tento účel. Napríklad na Facebooku existuje skupina English Speaking Group, English Learning & Speaking Group, English Speaking Practice Partner a mnohé ďalšie. Ďalším spôsobom, ako si precvičiť angličtinu, je stiahnuť si aplikácie Speaky alebo Tandem. V takýchto aplikáciách sa spájajú ľudia z celého sveta len preto, aby medzi sebou komunikovali v cudzích jazykoch zadarmo. Let's chat!

Na záver možno povedať, že týchto 10 spôsobov, ako sa naučiť po anglicky, je založených na dlhoročných skúsenostiach, ale bez správnej motivácie, svedomitého učenia a pravidelného precvičovania nikdy nedosiahnete svoj vysnívaný cieľ. Vytvorte si plán učenia, stanovte si dosiahnuteľné ciele a hlavne sa ich držte. Buďte trpezliví a nebojte sa robiť chyby. Koniec koncov, “there is no shame in not knowing”

Zdroje:

Global language monitor, Wikipedia, Cambridge English, News in Levels

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Riaditeľka správy kurzov
Nikola vedie tím koordinátoriek, ktoré sa starajú o hladký priebeh každého doučovania. Je “strážkyňou” klientskeho servisu, dohliada, aby všetko bežalo tak, ako má a vyrieši akúkoľvek neštandardnú situáciu.

 

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.