Momentálne registrujeme obrovský záujem o doučovanie. Kontaktujte nás ešte dnes, aby sme vám mohli zaručiť prípravu.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Vysoká škola Ako si vybrať tému a vedúceho diplomovej práce

Ako si vybrať tému a vedúceho diplomovej práce

Ako si vybrať tému a vedúceho diplomovej práce
12. 10. 2021
Vysoká škola

Študujete magisterský odbor a čaká vás písanie diplomovej práce? Poradíme vám, ako si čo najlepšie vybrať tému a vedúceho diplomovky, aby vás písanie bavilo, aby ste všetko stihli v termínoch a aby vás nezaskočilo nič nepríjemné.

1. Nad témou premýšľajte minimálne rok dopredu

Nad témou diplomovky premýšľajte minimálne jeden semester, ideálne dva semestre dopredu. Skontrolujte si, že máte zapísané/splnené všetky predmety, ktoré k písaniu diplomovej práce potrebujete (napr. Seminár k diplomovej práci, Práca so zdrojmi, Kvantitatívne metódy). Rozmyslite si tiež vedeckú metódu, ktorej sa budete chcieť venovať.

Zistite si, ako sa zadávajú témy u vás na fakulte. Niekde si študenti len zapisujú vopred vytvorené témy/okruhy, inde musia študenti iniciatívne vymyslieť vlastnú tému. Pri vlastných témách pamätajte na to, že každá diplomová práca musí riešiť nejaký cieľ (problém).

2. Postrážte si dôležité termíny

Zistite si, kedy musíte požiadať o tému diplomovky, kam podať žiadosť a aké máte prípadné lehoty na zmeny. Pokiaľ k písaniu diplomovej práce musíte splniť určité predmety, včas si ich zapíšte v informačnom systéme.

Pri písaní diplomovej práce si postrážte termín odovzdania 1. verzie diplomovej práce, termín odovzdania finálnej verzie (tlačenej a elektronickej) a dátum obhajoby. Pri odovzdaní tlačenej verzie počítajte aspoň 3 dni na tlač a sadzbu, ak nechcete platiť expresnú prirážku.

3. Tému diplomovky vyberajte s ohľadom na budúcu kariéru

Chceli by ste zostať na fakulte ako doktorandi? Vyberte si tému a vedúceho na katedre, ktorá s vypísaním miest pre doktorandov počíta.

Diplomová práca môže byť vaše prvé zelené políčko v životopise. Pokiaľ máte praktickú tému, neváhajte osloviť konkrétnu inštitúciu alebo spoločnosť a diplomovku písať “pod ich krídlami”. Môže to byť váš odrazový mostík k prvej vysnívanej práci.

4. Zvoľte si tému, vďaka ktorej sa dostanete do flow

Čo je kľúčom k úspešnej diplomovke, ktorú obhájite na A? Téma, ktorá vás baví. Vyberte si tému, ktorá vás zaujíma a tešíte sa, až si o nej prečítate viac. Pokiaľ vaša fakulta žiadne také témy neponúka, skúste navrhnúť vlastnú tému, aj keď sa to u vás bežne nerobí. Za pokus nič nedáte. Tému si vyberajte aj s ohľadom na vedeckú metódu, ktorá vás bude baviť

Potrebujete doučovanie na skúšku?
V Škole Populo doučujeme vybrané predmety vysokých škôl a radi vám pomôžeme aj s prípravou na skúšku. Oslovte nás a opýtajte sa na doučovanie. Doučujeme prezenčne alebo online po celom Slovensku.

5. Vedúceho oslovte aj podľa sympatií

Téma vás musí baviť, to platí na 100 %. Pokiaľ ale budete mať vedúceho, s ktorým si nesadnete ľudsky, ani tá najlepšia téma vás nezachráni. Preto si tému vyberajte aj s ohľadom na vedúceho diplomovej práce. Opýtajte sa spolužiakov, ako s daným vedúcim vychádzali. Je vedúci ochotný komunikovať? Konzultuje priebežne? Je študentom k dispozícii? Odpovedá na e-maily?

Pozrite sa tiež do informačného systému, ako vedúci hodnotil práce svojich študentov pred vami. Ak zistíte, že pri posledných 10 diplomovkách rozdal deväťkrát známku E-F, radšej hľadajte inde. Vedúceho oslovujte najvyšším dosiahnutým titulom. Prečítajte si, ako oslovovať vyučujúcich na VŠ.

Vedúceho si vyberáte sami, ale oponenta nie. Oponent diplomovú prácu oponuje po odovzdaní a väčšinou vám ho fakulta pridelí na základe témy.

6. Ako spoznáte, že máte dobrú tému a dobrého vedúceho?

Ako viete, že ste si vybrali dobrú tému? K téme sú dostupné relevantné zdroje, téma je konkrétna, máte dobre zvolenú vedeckú metódu a cieľ diplomovej práce.

A ako spoznáte, že ste si vybrali dobrého vedúceho? Máte dohodnutú prvú schôdzku, vedúci vám odpovedá na e-maily, podporuje vás vo vybranej téme a motivuje k jej plneniu.

Téma diplomové práce

7. Ako vyzrieť na zahraničné zdroje?

Sú zdroje k diplomovej práci dostupné prevažne v angličtine, prípadne nemčine, francúzštine alebo v inom cudzom jazyku? S pochopením zdrojov a zlepšením jazyka vám v Škole Populo radi pomôžeme. Špecializujeme sa na doučovanie všetkých študentov - vrátane vysokoškolákov. Oslovte nás alebo si rovno vyberte z predmetov doučovania na našom webe. 

Veľa šťastia s diplomovkou!

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažérka Školy Populo
Adéla je šéfkou nášho produkčného oddelenia. Vedie tri tímy, ktoré sa starajú o našich študentov a lektorov. Dokonale pozná naše služby a spolu s Metodickým centrom denne pracuje na ich vylepšení.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku a v Anglicku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.