Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 354 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Doučovanie Čo je individuálna výučba?

Čo je individuálna výučba?

Čo je individuálna výučba?
16. 4. 2018
Doučovanie

Individuálnou výučbou sa myslí taká výučba, kedy sa jednému žiakovi venuje len jeden lektor. Bohužiaľ z individuálnej výučby alebo lektorského prístupu k žiakovi, ktorý je pripravovaný presne podľa jeho požiadaviek, sa stali frázy, ktorými sa dnes pýši každá agentúra na doučovanie školských predmetov alebo cudzích jazykov. Pravda však býva často opačná, za týmito sľubmi sa skrýva len klasický model triedy, kam sa nahustí čo najviac žiakov, a štúdium je vedené podľa učebnice, ktorú si musíte zakúpiť.

Niektorí z Vás si iste povedia - a čo je na tom zlé? Bude nás v triede viac hláv, predsa viac rozumu! Navyše bude aj sranda, pretože počas štúdia (aj vo vyššom veku) si človek urobí dobrých známych! Bohužiaľ jediné, čo si z týchto hodín odnesiete, bude len oná sranda. Zvyšok bude veľké prázdne nič. Samozrejme, mínus investované financie.

Hlavne to nejak prežiť!

Každé doučovanie začína s nadšením. Po pár hodinách sa však nestačíme raz pripraviť a sme stratení. Zameškanú látku už nikdy nedoženieme, hoci si stále hovoríme, že sa to ešte niekedy nejako podarí. Jediná metóda, ktorá nám potom zostáva je - prežiť!

Potrebujeme individuálne doučovanie!
U nás môžete začať s individuálnou výčbou kedykoľvek. Kontaktujte nás a radi vám pomôžeme so všetkými predmetmi ZŠ, SŠ, vybranými predmetmi VŠ a cudzími jazykmi.

A aká je jej taktika?

Veru, čím viac žiakov trieda má, tým lepšie sa stratíte a menej sa na Vás dostane. Stačí pozerať do lavice, schovávať sa za spolužiaka pred Vami, neprejavovať sa, keď sa lektor pýta alebo si spočítať, ktoré cvičenie na Vás vyjde a odpovedať presne to, čo od Vás chce počuť. To sú funkčné taktiky, ktoré sa naučil každý už na základnej škole. Na konci školského roka máte potom dobrý pocit z toho, že ste to opäť nejako prežili a ďalší školský rok si samozrejme nič už nepamätáte. Začne sa teda opakovať úplne od začiatku!

Aj tí, čo sa veľa snažia, učia sa a pripravujú z hodiny na hodinu, narazia na to, že v triede začne skôr alebo neskôr panovať veľká súťaživosť. Stačí jeden žiak, ktorý sa sústavne hlási, sedí v prvej lavici, aby ho lektor videl, robí si cvičenie dopredu, učí sa slovíčka navyše a píše si zaujímavé poznatky, s ktorými sa na učiteľa vrhne ihneď po hodine.

Po pár hodinách zistíte, že triede už plne velí skôr on. Je to on, kto Vás bude opravovať, keď sa prerieknete a pretože je to dobrák od kosti, dá Vám aj nejakú dobrú radu.

Bohužiaľ ak nie je lektor silná osobnosť, takého žiaka nikdy neskrotí. Ten sa potom stane náhražkou a Vašou nemesis, ktorá Vám študovanú látku dokonale znechutí.

Zdržujete ostatných

Ak sa učíte pomalšie, potrebujete vlastné tempo a nestíhate sa učiť z hodiny na hodinu, dostanete sa čoskoro do pozície toho, kto ostatných zdržiava. Pomôžu Vám, samozrejme, rôzne ťaháky a poznámky rozmiestnené po lavici, v ktorých si látku dohľadáte, ale v pamäti ju nemáte, teda ani na budúci hodinu.

Bohužiaľ, to nie je o tom, že by ste boli pomalší alebo hlúpejší, ale o tom, že potrebujete úplne iný prístup, ktorý vám veľká trieda alebo učebnica nedá.

Lektor si hudie to svoje

Aj lektor je iba omylný človek a nie každý lektor vie učiť alebo brať do úvahy žiakove individuálne potreby. Mnohí lektori, ktorí učia súkromne, dokonca nútia svojich žiakov do formy štúdia, ktorú od nich nikto nechcel. Chcete viac konverzácie a menej gramatiky? Smola, takto sa to jednoducho robí! Chcete menej nudných mechanických cvičení a viac príkladov z praxe? Na čo sú vám potom tie krásne farebné učebnice, z ktorých sa tak pohodlne učí!

Mnohí lektori, ktorých si platíte, za Vami ani nie sú ochotní jazdiť, a ak sa oneskoríte Vy, hodina sa Vám jednoducho skráti. Nuž smola, aspoň sa naučíte dochvíľnosti!

Individuální výuka dětí

Ako tomu predísť?

Na rovinu, výučba v rámci triedy je len také placebo, ktoré opakuje rutinu a stres, ktoré síce každý z nás pozná zo školy a rýchlo si naň zvykne, ale nenesie reálny pokrok.

Súkromný učiteľ na voľnej nohe je zase stávka do lotérie, pretože Vám nikto nezaručí, že bude kompetentný a upraví Vám výučbu priamo na mieru.

Vyššie spomenuté odstrašujúce príklady nie sú výmysel, ale skúsenosti, ktoré sa niekoľkým ľuďom naozaj diali pravidelne. To, čo ich spája, je absencia kompetentného lektora, ktorý by učil vždy iba jedného žiaka a mohol sa mu plne venovať, a najmä plne individuálneho prístupu, ktorý bude pre každého z nás iný!

Pokiaľ chcete podobným zážitkom naozaj predísť, nájdite si kvalitnú školu na doučovanie, ktorá dbá na to, aby bol jej prístup individuálny a stráži si, či ste spokojný s Vaším lektorom. Takou je napríklad Škola Populo, ktorá doučuje žiakov základných i stredných škôl, ale aj dospelých čokoľvek, čo len budú chcieť. Jej špecifikom je to, že neučí v skupinách. Jej metóda je vďaka tomu plne funkčná!

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažérka Školy Populo
Adéla je šéfkou nášho produkčného oddelenia. Vedie tri tímy, ktoré sa starajú o našich študentov a lektorov. Dokonale pozná naše služby a spolu s Metodickým centrom denne pracuje na ich vylepšení.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku a v Anglicku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.