Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Maturita 2022/2023 - všetko, čo by ste mali vedieť

Maturita 2022/2023 - všetko, čo by ste mali vedieť

Maturita 2022/2023 - všetko, čo by ste mali vedieť
14. 11. 2022
Maturita

Ak patríte k tým, ktorých v roku 2023 čaká maturita, určite ste si už začali klásť otázku, čo vás čaká. Pripravili sme pre vás súhrn dôležitých informácií a tipov, čo budete musieť zvládnuť a na čo sa pripraviť. Potrebujete s prípravou na maturitnú skúšku pomôcť? Sme tu pre vás.

Kedy sa maturita 2023 koná a z čoho sa skladá?

Maturitnú skúšku delíme na externú, teda spoločnú časť pre všetky stredné školy na Slovensku, a na internú časť. Skúšky prebiehajú písomne a ústne. Externá časť, ktorá sa koná písomne a tiež písomná forma internej časti sa koná od 14. do 17. marca 2023. Súčasťou skúšky sú testy zo slovenčiny, maďarčiny alebo ukrajinčiny, pričom študent maturuje vo svojom jazyku. Do externej časti ešte spadajú skúšky z cudzích jazykov a tiež z matematiky.

Interná časť príde na rad od 22. mája do 9. júna 2023. Opravné termíny externej časti a písomnej formy internej časti sú stanovené na 5. až 8. septembra 2023

Z čoho budem v roku 2023 maturovať?

Študent skladá maturitu zo štyroch predmetov. Povinný je slovenský jazyk a literatúra a jeden cudzí jazyk. Ich skúšanie prebieha písomnou a ústnou formou. K tomu si každý študent vyberie dva voliteľné predmety podľa svojho zamerania. Znalosti týchto predmetov sa overujú ústne pred komisiou. Študent úspešne zmaturuje ak splní externú a internú časť maturitnej skúšky

 Všetky informácie nájdete na stránkach Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM).

Maturita 2023

Koľko času mám na maturitu a čo ma čaká?

Externá časť maturitnej skúšky trvá 100 minút a študent ju skladá písomne. Skúška pozostáva zo 40 úloh, pri ktorých sa vyberá odpoveď, a tiež z 24 úloh s krátkou odpoveďou. Písomná forma internej časti trvá 150 minút. Jedná sa o jednu úlohu s dlhou odpoveďou, teda slohovú prácu. Jej dĺžka je určená na 1,5 až 3 strany. Študent má možnosť výberu zo štyroch tém určeného žánru, z ktorých jednu tému spracuje.

 Skúšky z cudzieho jazyka ľahšej úrovne B1 trvajú dohromady 100 minút. Sú určené pre maturantov na stredných odborných školách, umeleckých priemyslovkách, konzervatóriách a stredných športových školách okrem športových gymnázií. Zahŕňajú počúvanie nahrávky a jej porozumenie, praktické použitie jazyka a čítanie, a porozumenie textu. Písomná forma maturity z cudzieho jazyka trvá 60 minút. Študent v nej píše slohovú prácu v približnom rozsahu 160 až 180 slov. 

 Maturitu z cudzieho jazyka ťažšej úrovne B2 skladajú študenti gymnázií. Rovnako ako v prípade jednoduchšej úrovne B1, zahŕňa počúvanie a porozumenie nahrávke, praktické použitie jazyka a porozumenie textu. Dohromady má táto časť 120 minút. K tomu študent píše aj slohovú prácu s približným rozsahom 200 až 220 slov. Na ňu má študent 60 minút.

 Skúška z matematiky trvá 150 minút. Obsahuje 20 úloh s krátkou odpoveďou a 10 uzavretých otázok. 

 Ústna maturita je rozdelená na 2 časti po 20 minutách. Študent si pod dohľadom komisie vylosuje jednu z tém a začne si pripravovať odpoveď, ktorú následne pred komisiou odprezentuje.

Ako sa na maturitu pripravovať?

Vzhľadom k tomu, že maturitná skúška je skutočne obsiahla, odporúčame s prípravou začať čo najskôr. To znamená pokojne aj niekoľko mesiacov dopredu. Učenie určite nenechávajte na posledné týždne alebo dokonca dni pred skúškami. Ideálne je učiť sa priebežne po menších častiach a medzi učením oddychovať. Zajdite si napríklad na prechádzku, zaplávajte si alebo si prečítajte obľúbenú knihu. Dbajte tiež na dostatočne dlhý spánok. Určite však nie je dobré tráviť voľné chvíle medzi učením pri počítačových hrách. Telo si pri tom neodpočinie. 

Pomoc pri maturite 2023

Kto mi pomôže s prípravou?

Pokiaľ cítite, že potrebujete s prípravou na maturitu pomôcť, neváhajte sa na nás obrátiť. Každý rok na skúšku dospelosti pripravíme približne 400 študentov a radi pomôžeme aj vám. Precvičíme spolu to, čo vám robí problémy a tiež si spolu prejdeme testy z minulých rokov. Na záver si skúsite napísať test v časovom limite. Na maturite vás teda už nič neprekvapí. 

Ako sa mám na maturitu obliecť a čo pri nej robiť?

Na maturitnú skúšku predovšetkým vyrazte včas z domu. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu z neskorého príchodu. Oblečte sa formálne, predsa len sa jedná o slávnostnú príležitosť. Zároveň však myslite na to, že sa musíte cítiť pohodlne. Dievčatám odporúčame šaty v neutrálnych farbách. Muži určite nič nepokazia košeľou a oblekom. Nemusí byť nutne čierny, vhodná je aj modrá alebo šedá farba. Doma určite nechajte rifle, mikiny, tenisky, legíny a podobné oblečenie.  

 Pri skúške sa snažte zostať pokojní. Ak neviete odpoveď na niektorú z otázok, nepanikárte a prejdite k ďalšej úlohe. Určite pri sebe majte menšiu fľašu s vodou a na prestávku si nachystajte ľahkú desiatu. 

Kto mi pomôže s prípravou na maturitu?
Cítite, že potrebujete s učením na maturitnú skúšku pomôcť? Kontaktujte nás a radi vás
doučíme všetko potrebné.

Zdroje:

https://nivam.sk/maturita-2023/

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Riaditeľka správy kurzov
Nikola vedie tím koordinátoriek, ktoré sa starajú o hladký priebeh každého doučovania. Je “strážkyňou” klientskeho servisu, dohliada, aby všetko bežalo tak, ako má a vyrieši akúkoľvek neštandardnú situáciu.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.