Začnite svoj kurz do 2 dní. ⌛ Minulý týždeň túto možnosť využilo 92 klientov. Bezplatné konzultácie.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učenie Prečo by sme sa mali učiť dejepis a ako výučbu spestriť?

Prečo by sme sa mali učiť dejepis a ako výučbu spestriť?

Prečo by sme sa mali učiť dejepis a ako výučbu spestriť?
22. 5. 2024
Učenie

Zaujíma vás, prečo je dôležité mať prehľad o našej histórii? Naše lektorky vám v tomto článku ukážu, že štúdium dejepisu môže byť zábavnou cestou do minulosti, ktorá vás naučí chápať súvislosti a udalosti, ktoré formovali svet tak, ako ho poznáme dnes.

Dejepis v súvislostiach

Dejepis sa, bohužiaľ, aj dnes veľakrát vyučuje metódou „dátum, meno, udalosť“. Takmer od všetkých detí potom počujeme, že ich dejiny nebavia. Niet divu! Študenti nerozumejú tomu, prečo bitka prebehla, prečo v nej bojovali tieto strany, nechápu následky politickej udalosti, pretože im ich nikto neobjasnil. Našim cieľom je postupovať skôr štýlom vysvetľovania súvislostí.

Príklad:
V tudorovskom Anglicku bola tesne pred reformáciou taká a taká situácia. Kráľ sa chcel rozviesť kvôli dvornej dáme, požiadal pápeža o rozvod, ale ten mu nevyhovel. Roztržka medzi Londýnom a Rímom sa ďalej rozvíjala, časom už nešlo len o súkromný spor, ale o samotnú podstatu viery. Všetko sa skončilo v roku 1534, kedy sa Henrich VIII. sa ustanovil za hlavu anglikánskej cirkvi. Manželstvo s dvornou dámou nevyšlo a o ďalšie dva roky skončila na popravisku. To je, však, až ďalší príbeh.

Nie je to lepšie, než len nesúvislá poznámka o tom, že sa Anglicko, bohvieprečo, odtrhlo od Ríma?

Keď s niekým zdieľame naše každodenné zážitky, tiež iba nevyberáme jednotlivé situácie zo dňa, z ktorých by druhý človek nepochopil, ako sme k nim dospeli. Musíme druhej osobe dodať nutný kontext, aby jej bolo jasné, čo sme v daný deň naozaj prežili.

A to isté platí pri výučbe dejepisu – ako učitelia sa snažíme študentom odovzdať zásadné príbehy z minulosti, ktoré formovali vývoj ľudstva. Žiaci by mali hlavne pochopiť, že hrdinovia týchto príbehov boli ľudia žijúci v konkrétnom čase a priestore, ktorí zažívali príbehy, o ktorých sa stojí za to niečo dozvedieť.

Naučte sa históriu s nami

V Škole Populo se lektor venuje  vždy iba jednému študentovi, čo zaručuje prispôsobenie sa na mieru každému jednotlivcovi. Zakladáme si na priateľskom prístupe a zábavnej forme výučby. Vďaka spätnej väzbe od lektora po každej lekcii budete mať navyše prehľad o vašom pokroku.

Poskytujeme konzultácie ZADARMO.

Popularizácia

Pri dejepise je popularizácia mimoriadne dôležitá. Možností, kde nájsť prístupnú históriu, je dnes, našťastie, veľa. Seriály, filmy, knihy, výtvarné umenie, počítačové hry. Takmer ku každému historickému obdobiu nájdeme to, čo potrebujeme. Každopádne, deti si tvoria portrét doby skôr pri vizuálnom zážitku, než len pri obyčajnom teoretickom výklade.

Dejepis hrou

Dejepis je jedna veľká hra. Mnoho historických situácií a udalostí sa dá simulovať, či už pomocou máp, počítačových a stolných hier alebo divadelného predstavenia.

Študenti najlepšie chápu látku z praxe. Napríklad škandinávsky štýl výučby dejepisu sa spolieha na stvárňovanie postáv a rolí samotnými žiakmi. Aj napriek tomu, že táto metóda je horšie uskutočniteľná počas doučovania, je možné sa aspoň snažiť čo najviac postavy kráľov a politikov žiakom priblížiť. Čím jednoduchšie pre nich bude si takzvane „obuť topánky“ slávnych osobností a pochopiť ich motívy, tým menej náročné pre nich bude si látku osvojiť.

Zábavné tipy pre „pasívnu” výučbu

Nižšie odporúčame pár tipov zo sveta filmu a počítačov, ktoré bývajú pre študentov oveľa zaujímavejšie ako knihy a výklad v škole. Hoci ich samozrejme nemožno nahradiť.

Seriály

1) Mediciovci – vládcovia Florencie (Taliansko-Veľká Británia, 2016)

Seriál o najvýznamnejšom talianskom renesančnom rode z Florencie (z ktorého vzišli dve francúzske kráľovné). Obraz života veľmi majetnej bankárskej rodiny, ktorá sa aj napriek absencii šľachtického pôvodu, snaží vo veľkom ovplyvňovať politiku. Krásne stvárnenie renesančného Talianska z politického, umeleckého i spoločenského hľadiska.

2) Victoria (Veľká Británia, 2016)

Seriál veľmi verne zachytávajúci obdobie panovania jednej z najslávnejších kráľovien v histórii Británie, ktorú stvárnila Jenna Coleman. Sústredí sa na rané roky vlády panovníčky a zároveň skvele popisuje znaky doby, v ktorej sa celý príbeh odvíja.

3) Napoleon (Francúzsko, Nemecko, Kanada, Taliansko, 2002)

Veľmi prekvapivý umelecký počin. Napoleona totiž hrá Christian Clavier, všeobecne známy ako Asterix. Herec, ktorého všetci poznajú z komediálnej role, sa ako Napoleon premieňa na charizmatického panovníka s morálnymi zásadami, ktorý vie strhnúť davy. Slabinou seriálu sú nereálne stvárnené bojové scény, čo však vynahradzuje Napoleonova politika. Cisárovnú Jozefínu hrá Isabella Rossellini, takže herecký koncert.

4) Koruna (Veľká Británia, 2016-2022)

Dozaista povinnosť pre všetkých fanúšikov britskej kráľovskej rodiny. Samozrejme, nechýbajú súkromné ​​škandály, zvlášť v súvislosti s princeznou Dianou, ale seriál poskytuje aj obraz vzniku modernej monarchie po nástupe Alžbety II. na britský trón. Z neskúsenej mladučkej panovníčky sa postupne stáva najdlhšie vládnuca kráľovná v dejinách. Vyvíja sa ona sama a aj Británia. To všetko sprevádzané fantastickými kostýmami.

5) Andromeda (Kanada-USA, 2000-2005)

Nejedná sa primárne o historický seriál. Ide o sci-fi, ktoré si Gene Roddenberry natočil ako „bokovku“ k Star Treku. Jedna z hlavných postáv ale pochádza zo Zeme a seriál obsahuje množstvo historických a filozofických odkazov. Vtipný a výstižný pohľad na naše dejiny očami iných galaxií.

6) Downton Abbey (Veľká Británia, 2010-2015)

Na vykreslenie obdobia začiatku 20. storočia je vhodný práve seriál Downton Abbey, ktorý sa zameriava na život na panstve meniacom sa v priebehu rokov. Príbeh začína potopením parníka Titanic a sprevádza nás cez turbulentné roky 1. svetovej vojny až do dvadsiatych rokov 20. storočia. Diváci majú možnosť dozvedieť sa nielen o živote bohatých vrstiev, ale aj o každodennej obžive  ich služobníctva.

Filmy

1) Kráľovná Margot (Francúzsko, Nemecko, Taliansko, 2004)

Zobrazenie francúzskych náboženských vojen v 16. storočí. Skvelý kontrast francúzskeho kráľovského dvora za vlády dynastie Valois na jednej strane, a na druhej totálny náboženský fanatizmus katolíkov aj protestantov. Film je určite vhodný až od 15 rokov, z dôvodu obsiahnutých násilných scén vzhľadom k tématike.

2) Mária Antoinetta (USA, 2006)

Americké filmy o európskych dejinách sú skôr úsmevné, ale tento je výnimka. Sofia Coppola natočila životopis Márie Antoinetty vyslovene pre ženy. Nádherné kostýmy, interiéry, prepych kráľovského dvora, v kontraste so životom tých najchudobnejších. Film síce končí tesne pred vypuknutím francúzskej revolúcie, ale obsahuje mnoho náznakov toho, čo sa bude diať.

3) Čierna kniha (Holandsko, Nemecko, Veľká Británia, Belgicko, 2006)

Príbeh o menej známych udalostiach nacistickej okupácie Holandska. Niekto zrádza bohatých Židov, ktorí sa snažia utiecť z Holandska a posiela ich priamo do náruče nacistom. Klasická schéma: nacistický dôstojník - krásna židovská špiónka. Avšak film je poňatý ako inteligentný príbeh s filozofickou rovinou, nie ako romantická dráma.

4) Smrtihlav (Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko, USA, 2017)

Asi najvydarenejšia snímka o atentáte na Heydricha, ktorých bolo za posledných pár rokov natočených niekoľko. Ako vôbec prvý film v histórii, zobrazuje aj samotného Heydricha. Vyhýba sa obvyklej schéme „prišiel odnikiaľ, vôbec nič o ňom nevieme, je to nacista, ideme ho zabiť“. Zobrazuje aj Heydrichov súkromný život a je vlastne pokusom o zamyslenie, ako sa pôvodne veľmi inteligentný a vzdelaný človek môže obrátiť k absolútnemu zlu.

5) Schindlerov zoznam (USA, 1993)

Dramatický film z obdobia 2. svetovej vojny, ktorý sa venuje téme antisemitizmu na jednej strane a hrdinstvu na strane druhej. Film uchvacuje rovnako aj svojou vizuálnou podobou.

6) Zachráňte vojaka Ryana (USA, 1998) / Dunkirk (Veľká Británia, Holandsko, Francúzsko, USA, 2017)

Téma 2. svetovej vojny neopúšťa ani filmy Zachráňte vojaka Ryana či Dunkirk. Obidve vojnové témy zachytené z pohľadu tých najviac zasiahnutých — teda mladých vojakov, ktorí vo vojne strácali niekedy aj vlastnú ľudskosť. Tieto filmy obsahujú veľmi brutálne zábery, preto rozhodne neodporúčame študentom pod 18 rokov.

7) Kód Enigmy (Veľká Británia, USA, 2014)

Táto snímka tiež veľmi komplexne pokrýva viaceré zaujímavé témy. V popredí stojí dobrodružné rozprávanie o prelomení šifry nacistického komunikačného stroja a položení základov novodobej informatiky. Diváci okrem toho prenikajú do problematiky oveľa zložitejšej, ktorou je prenasledovanie sexuálnych menšín v 20. storočí.

A pre zarytých počítačových nadšencov ešte niečo…

Počítačové hry à la staršie klasiky

1) Battlefield

Videohra, ktorá zobrazuje boje prvej svetovej vojny. Vynikajúca z technického hľadiska – perfektné zobrazenie rôznych typov zbraní, starých tankov atď. Autori sú naozaj veľkými fanúšikmi histórie, až im niektorí hráči trochu vyčítajú, že hra nemusí byť až taká historicky dokonalá, ale hlavne zábavná.

2) Call of Duty

Úplná klasika, bitky 2. svetovej vojny zo strany Spojencov. Hra už má nespočetné množstvo nových úrovní, napr. boje občianskej vojny v Rusku.

3) Medieval Engineers

Nebojová počítačová hra. Ide tu o stavby stredovekých hradov a pevností. Hráč si môže postaviť v zásade čokoľvek, postupom času pribúdajú aj rôzne rafinované stavebné materiály. A najlepšie je, že stavbu je možné následne zničiť.

Zdroje:

Vlastné skúsenosti lektoriek

Autor:

Mgr. Zuzana A.

Lektorka českého jazyka, dejepisu a spoločenských vied v Škole Populo

Zuzka v Škole Populo učí od septembra 2018. Jej cieľom je ukázať študentom krásu literatúry a histórie, čo vôbec nie sú nudné predmety – záleží iba na učiteľovi. Veľkú časť jej života tvoria knihy – pokiaľ ju nenájdete s nosom zaboreným do knižky akéhokoľvek žánru, robí práve spoločnosť svojmu priateľovi – knihovníkovi, alebo mamičke – knihovníčke. Ďalšími oblasťami jej záujmu sú balet, mačky a dianie vo svetových monarchiách, nie nutne v tomto poradí. Kus jej srdca patrí aj Wiki, starej, uslintanej a fantastickej nemeckej stavačke.

Sára A.

Lektorka českého, anglického a francúzskeho jazyka, občianskej výchovy, dejepisu a matematiky v Škole Populo

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.