Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Doučovanie Zábavná chémia a úžasná fyzika! Ale ako na to?

Zábavná chémia a úžasná fyzika! Ale ako na to?

Zábavná chémia a úžasná fyzika! Ale ako na to?
9. 4. 2024
Doučovanie

Viete, ako vyzerá výučba chémie a fyziky v Škole Populo? Sú to vedy plné fascinujúcich objavov, ktoré menia náš pohľad na svet okolo nás. V Škole Populo prepájame výučbu s praktickými príkladmi a zábavnými experimentmi, aby sme vzbudili zvedavosť a nadšenie študentov. Kladieme dôraz na to, aby chápali, čo sa okolo nás deje a dokázali si tieto každodenné javy spojiť s chémiou alebo s fyzikou. V nasledujúcom článku vám lektor Školy Populo Vlastimil H. predstaví, ako k výučbe pristupujeme.

Názornosť a predstavivosť hrajú prím

Chémia a fyzika sú, bez preháňania, prekrásne vedné disciplíny. Z ich pohľadu sa každodenné záležitosti menia na napínavé filmové predstavenie s nespočetným množstvom hercov, ktorí sa pred nami iba mihnú, niekedy sa dopĺňajú, menia mená a kmitajú na plátne v dokonale zohranej zostave. Ak sa ale chceme vyznať v tom, čo sa práve odohráva, musíme porozumieť jednotlivým postavám.

A ako som ja teraz prirovnal našu každodennú realitu plnú fyzikálnych a chemických dejov k sledovaniu filmu, odkladáme v Škole Populo zložitý odborný jazyk plný definícií a termínov bokom a snažíme sa všetko prirovnať k niečomu, čo je študentovi známe alebo je preňho ľahko predstaviteľné. Sú atómové orbitály len domčeky pre elektróny? Pokojne!

Za zmienku určite stoja názorné videá fyzikálnych alebo chemických pokusov, kedy sa snažíme využiť všetok potenciál, ktorý v sebe majú. Skrátka, pokusy vyzerajú dobre a dokážu upútať!

Potrebujete doučovanie chémie alebo fyziky?
Vyskúšajte individuálne doučovanie v Škole Populo.
Lekcie prispôsobíme na mieru vašim potrebám. Doučovanie môže prebiehať prezenčne na našej pobočke alebo online, z pohodlia vášho domova.

Všetko spájame s tým, čo už žiaci poznajú

Každý si aspoň raz v živote uvaril čaj, zišiel zasnežený kopec na sánkach alebo videl šumenie jedlej sódy zmiešanej s octom. Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že hovoríme o úplne banálnych veciach, z hľadiska našich lekcií ide o tie najcennejšie zážitky, pretože vďaka nim vysvetľujeme zložité fyzikálne alebo chemické pochody.

Vráťme sa ešte raz na začiatok predchádzajúceho odseku a uvidíme zmeny skupenstva a vnútornú energiu, tepelnú vodivosť kovov (pokiaľ do horúceho čaju ponoríme lyžičku), zrýchlenie, trenie či hybnosť, a v neposlednom rade, reakciu hydrogénuhličitanu sodného s kyselinou etánovou, počas ktorej uniká oxid uhličitý.

Lekcie prispôsobujeme na mieru každému študentovi

V Škole Populo sa vždy prispôsobíme individuálne každému študentovi, čo vedie k takej podobe doučovania, ktorá študentovi dáva do života najviac.

Študentovi chceme odovzdať len to skutočne cenné, preto je veľmi dôležité dokázať ho aktívne zapojiť. Vďaka tomu sa naučia oveľa viac, než keby sme viedli monológ. Kladieme otázky a spoločne sa o látke bavíme a odvodzujeme ju.

Táto metóda je pre študenta prínosnejšia a zábavnejšia. Pokiaľ sa máme, napríklad, baviť o tlaku ako fyzikálnej veličine, začíname rozdielom medzi autom a tankom. Ktoré vozidlo uspeje pri pokuse zdolať zabahnenú a podmáčanú lúku? Asi tank. Ale prečo, keď váži niekoľkokrát viac ako auto? Týmto spôsobom (ideálne s použitím obrázkov a videí) sa postupne so študentom dostaneme k hmotnosti vozidiel a k ploche, na ktorej stojí. Teda k tlaku.

Záverom

Doučovanie študent vyhľadáva z rôznych dôvodov. Dovolím si tvrdiť, že prevažná väčšina študentov po ňom siaha kvôli tomu, že majú nemalé problémy s určitým predmetom v škole. Problémy, ktorých pôvod takmer vždy pramení v nie príliš zábavných, ubíjajúcich alebo nudných školských hodinách. Preto sa stáva z chémie, fyziky alebo iných predmetov neznesiteľná nuda.

Vyskúšajte doučovanie týchto predmetov v Škole Populo a presvedčte sa, že aj učenie môže byť zábava. Možno si tieto predmety nakoniec obľúbite.

Zdroje:

Vlastné skúsenosti lektora

Autor:

Vlastimil H.

Lektor matematiky, fyziky, biológie a chémie v Škole Populo

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.