Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Vysoká škola 10 rád, ako sa efektívne učiť a zvládnuť štátnice

10 rád, ako sa efektívne učiť a zvládnuť štátnice

10 rád, ako sa efektívne učiť a zvládnuť štátnice
1. 3. 2022
Vysoká škola

Štátnice vedia pekne potrápiť nervy nielen študentov, ale aj rodičov. Prichystali sme pre vás tipy, ako si pred štátnicami rozvrhnúť učenie, ako ustáť stres, či ako podporiť syna či dcéru pred štátnicami a zvládnuť štátnice ako rodič. 

1. Overte si, že ste splnili všetky povinnosti na fakulte

Každá fakulta má iné podmienky k postupu ku štátniciam. Vo všeobecnosti ale platí, že musíte získať potrebný počet kreditov, úspešne dokončiť povinné predmety a odovzdať v termíne záverečnú prácu. Dávajte si ale pozor aj na splnenie všetkých vedľajších povinností, ako sú „vrátenie knižiek do knižnice“ či „splnenie povinného telocviku“. 

2. Zistite si formát štátnic

Štátnice môžu prebiehať ústne, písomne alebo kombinovane. Z akých okruhov vás budú skúšať? Koľko času budete mať na prípravu? A budú v prípade písomných štátnic otázky otvorené, uzavreté či kombinované? Všetky tieto informácie zvyčajne nájdete na webu vašej fakulty. 

3. Urobte si časový plán prípravy na štátnice

Niektorí študenti preferujú intenzívnu týždňovú, či dokonca len niekoľko dennú prípravu pred štátnicami, iní si chcú učivo rozložiť do dlhšieho časového obdobia. Vezmite do ruky diár a naplánujte si učenie deň po dni. Spíšte si, koľko okruhov sa musíte naučiť a rozvrhnite si svoje sily tak, nech zvládnete nielen školu, ale aj iné povinnosti, ktoré máte - prácu, rodinu alebo starostlivosť o deti. 

vysoká škola, jak se připravit na státnice

4. Vymedzte si bloky na učenie aj na odpočinok a tie dodržujte

Angličtina má porekadlo „Eat the frog“, čo vo voľnom slovenskom preklade znamená urobiť najťažšiu prácu hneď. Začnite teda každý deň s učením najťažšej látky, do ktorej sa vám chce najmenej. Budete mať zo seba dobrý pocit a poobede už budete môcť zvolniť.

5. Učte sa z relevantných materiálov

Venujte dostatočný čas vypracovaniu otázok. Pokiaľ medzi spolužiakmi kolujú otázky z minulých ročníkov, aktualizujte ich o nové informácie. Materiály si prispôsobte tak, aby sa vám z nich učilo čo najjednoduchšie. Učí sa vám najlepšie z počítača? Nahrajte si otázky do notebooku či tabletu. Pokiaľ ste skôr vizuálny typ, vytlačte si otázky a nezabúdajte na podtrhávanie farebnými fixkami. 

6. Založte študijnú skupinu so spolužiakmi

Stretávajte sa. Zájdite so spolužiakmi na študijnú kávu a prejdite si okruhy spoločne. Môže sa ukázať, že ste nejakej terminológií neporozumeli a spolužiaci vám pomôžu látku vysvetliť. A až vyriešite všetky študijné povinnosti, nezabudnite so spolužiakmi doladiť - „čo si vezmete na seba, kedy je začiatok alebo kam zájdete štátnice oslávit“. Motivácia je dôležitá. 

7. Pokiaľ ste rodič, buďte dieťaťu oporou

Pokiaľ ste rodič a vašu dcéru či syna čakajú štátnice, buďte deťom oporou. Ako? Tolerujte ich zlé nálady, neklaďte im príliš veľa zbytočných otázok a nedávajte im nevyžiadané rady. Naopak, buďte im oporou, pokiaľ sa vám budú chcieť zdôveriť. Väčšina študentov tiež ocení finančnú pomoc, pretože v dobe štátnic na brigády nezostáva veľa času. 

8. Ak robíte štátnice na druhý pokus, poučte sa z chýb

Chystáte sa na druhý pokus štátnic? Zamerajte sa predovšetkým na tématické okruhy, na ktorých ste naposledy pohoreli. Nezabudnite si však zopakovať aj otázky, ktoré sa vám učili ľahko. A aby vám to tentokrát vyšlo na 100 %, dohodnite si doučovanie so skúsenými lektormi. 

Potrebujete doučovanie pred štátnicami?
S doučovaním na štátnice vám v Škole Populo veľmi radi pomôžeme. Neváhajte sa na nás obrátiť, doučujeme prezenčne v Bratislave alebo online po celom Slovensku.

9. Naplánujte si, čím sa po štátniciach odmeníte

Povinnosti sa plnia najlepšie, keď pred sebou vidíte jasný cieľ. Naplánujte si, čo si po štátniciach doprajete za odmenu. Bude to dovolenka pri mori? Odpočinok vo wellnesse? Alebo výlet do hôr? Vizualizujte si odmenu, a keď sa Vám do učenia bude chcieť najmenej, myslite na vytýčený cieľ. 

10. Doprajte si po štátniciach čas na oddych

Príprava na štátnice je náročným obdobím. Preto sa u viacerých študentov okrem radosti zo splneného cieľa môžu dostaviť aj zlé nálady, únava či vyčerpanie. Nežeňte sa hneď po štátniciach za ďalšími cieľmi či prácou a nechajte si aspoň pár dní na vydýchnutie. 

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažérka Školy Populo
Adéla je šéfkou nášho produkčného oddelenia. Vedie tri tímy, ktoré sa starajú o našich študentov a lektorov. Dokonale pozná naše služby a spolu s Metodickým centrom denne pracuje na ich vylepšení.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.