Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učenie Škola hrou u vás doma

Škola hrou u vás doma

Škola hrou u vás doma
24. 5. 2021
Učenie

Premýšľate, ako deťom spríjemniť výučbu doma a zároveň ich niečo hodnotné naučiť? Skúste školu hrou! V dnešnom blogu vám ukážeme pár tipov na zábavné aktivity, ktoré učia nenásilnou formou, a to bez toho, aby to deti za učenie vôbec považovali. Nielen, že ich budú školské povinnosti baviť, ale tiež si nové informácie zafixujú ľahšie a prakticky bez námahy, ktorú by museli vynaložiť pri klasickom učení s učebnicou. 

Zábavná a hravá forma precvičovania sa dá vymyslieť pre každý predmet. Väčšina týchto aktivít sa svojim charakterom hodí prevažne pre deti na prvom stupni ZŠ, ktoré hranie ešte stále ocenia. A možno nájdete aj pár tipov na to, ako zabaviť aj vaše staršie deti. 

Aké hry a aktivity vybrať

Začnite tým, že si spomeniete, aké hry vás ako deti najviac bavili a aké hry majú radi vaše deti. To je základ, na ktorom sa dá dobre stavať a ktorý vám pomôže získať inšpiráciu pri výbere možných aktivít. Fantázii sa totiž medze nekladú. 

Medzi obľúbené detské hry patrí bezpochyby pexeso. A práve pexeso sa dá využiť vo všetkých predmetoch: v angličtine pri učení slovíčok, keď na jednu kartu z dvojice napíšete anglické slovíčko a na druhú kartu jeho slovenský preklad. Rovnako tak môžete pexesové karty využiť pre slovensko-latinské názvy do biológie, názvy prvkov a ich značky do chémie alebo mnohými ďalšími spôsobmi. Stačí si vždy vytvoriť dvojice, ktoré k sebe patria a následne ich využiť rovnako ako obrázkové pexeso. Nehľadáte však dva totožné obrázky, ale súvisiace dvojice. 

Pre prváčikov, ktorí sa učia počítať základné matematické operácie, je dobré zvoliť nejaké predmety, ktoré majú spočítať a vymyslieť k tomu vtipný doplňujúci príbeh, ktorý deti pobaví. Za imaginárne čísla sa dajú dosadiť napríklad zvieratká. Namiesto strohého počítania 2 mínus 1 môžete napríklad povedať: Na dvore sa hrali dva psy, ale jeden ucítil čerstvo upečený koláč, a tak sa za ním z dvora rozbehol preč. Koľko psov teda zostalo na dvore? Rovnaký systém zástupných predmetov sa dá pekne použiť pri učení zlomkov. Namiesto, pre deti často ťažko uchopiteľných, lomených výrazov môžete využiť koláče. “Jeden koláč je celok, keď ho rozdelíme na 6 rovnakých dielov, získame šesť šestín koláča. Keď z neho potom tri diely zjeme, koľko dielov koláča nám ostane?”

Ďalším tipom na precvičovanie prevažne slovenského jazyka je skladanie slov a viet z jednotlivých písmen. Určite si pamätáte, ako ste také kartičky s písmenami používali v prvom ročníku. Vyrobte si ich doma a skúste ich pomocou magnetov pripraviť na chladničku. Môžete tak priamo v kuchyni zábavne trénovať doplňovanie mäkkého či tvrdého i/y alebo v angličtine trénovať zdvojené spoluhlásky. 

Môžete si tiež skúsiť zahrať sa na školu, ale obrátene. Vy, ako rodičia, budete žiaci a vaše deti budú vašimi učiteľmi. Nechajte ich, aby vám napríklad vysvetlili, ako funguje fotosyntéza alebo ako prebiehali Križiacke výpravy. A nebojte sa pýtať na doplňujúce otázky, ktoré musia deti v role učiteľov zodpovedať. Deti si tak nahlas zopakujú, čo vedia, vašimi otázkami ich prinútite nad problematikou premýšľať v súvislostiach a naviac budú mať skvelý pocit, že vás mohli niečo nové naučiť. 

Škola hrou

Nebojte sa ísť von

S blížiacim sa letom sú vhodné prechádzky do prírody, ktoré môžu slúžiť ako názorná ukážka učiva prvouky, biológie alebo prírodopisu. Či už deťom budete ukazovať stromy a kvety alebo rozoznávať vtáky podľa spevu alebo sfarbenia, vaše deti si informácie zapamätajú určite ľahšie, než učením sa z učebnice. 

Ďalšou vonkajšou aktivitou pre prváčikov môže byť aj počítanie predmetov, na ktoré vonku narazíte, napríklad koľko ružových tulipánov máte na záhrade, koľko je tam žltých a koľko je ich dohromady. Poprípade môže spočítať, koľko sliepok má sused na dvore. Využiť môžete tiež bublifuk a nechať deti počítať vyfúknuté bubliny predtým, než prasknú. 

Ako môže pomôcť Škola Populo

Aktivít a hier, ktoré môžete so svojimi deťmi vymyslieť, je nespočetné množstvo. Nebojte sa vyzvať priamo deti, aby vymysleli nejakú zábavu, pri ktorej si zopakujú a precvičia školské učivo. 

Samozrejme chápeme, že na tieto nadštandardné aktivity niekedy rodičia nemajú kvôli ďalším povinnostiam čas alebo energiu. A ako sme už niekoľkokrát uvádzali, rodičia nie sú učitelia a my ich do tejto roly nechceme nútiť. Naopak vám radi podáme pomocnú ruku pri doučovaní či príprave na skúšky. Naši lektori majú veľa rokov praxe s deťmi a dokážu tak rýchlo odhadnúť, aký štýl výučby sedí konkrétnemu žiakovi. A častokrát sú to práve tieto zábavné aktivity a hry, ktoré dokážu dieťa prinútiť, aby o danej problematike premýšľalo úplne inak. 

Doučovanie v Škole Populo
Lektori v Škole Populo doučujú aj tých najmenších študentov a pomáhajú im rozvíjať sa. Objednajte svojmu dieťaťu doučovanie a dajte mu náskok pred ostatnými.

Tešíme sa na vás!

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažérka Školy Populo
Adéla je šéfkou nášho produkčného oddelenia. Vedie tri tímy, ktoré sa starajú o našich študentov a lektorov. Dokonale pozná naše služby a spolu s Metodickým centrom denne pracuje na ich vylepšení.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.