Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Školstvo Vzťah učiteľa k žiakom priamo vplýva na ich motiváciu

Vzťah učiteľa k žiakom priamo vplýva na ich motiváciu

Vzťah učiteľa k žiakom priamo vplýva na ich motiváciu
23. 2. 2024
Školstvo

Možno ste už zažili situáciu, keď ste sa dieťaťa opýtali, či má rado matematiku alebo angličtinu, alebo akýkoľvek iný predmet... a ono odpovedalo: „Nie, nemám, lebo pani učiteľka je na nás veľmi prísna a niekedy kričí.“ Na tomto príklade je vidieť, že vzťah učiteľa k žiakom a jeho interakcia s nimi priamo vplýva na ich motiváciu učiť sa daný predmet.

Všimli sme si, že ak majú žiaci učiteľa, ktorý im nevyhovuje, často to znižuje ich záujem o učivo z daného predmetu a absentuje u nich motivácia poriadne sa ho naučiť. Preto v Škole Populo dbáme na to, aby bol medzi žiakmi a lektormi pozitívni vzťah. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako sa tento pozitívny vzťah prejavuje.

Úprimný záujem o každého žiaka

Otázku „Ako sa máš?“ na začiatku hodiny v Škole Populo nekladieme len zo zdvorilosti. Úprimne nás zaujíma, ako sa našim žiakom darí a krátka úvodná priateľská konverzácia hneď v úvode hodiny naladí príjemnú atmosféru, vďaka ktorej má zvyšok hodiny hladký priebeh. Podľa našich skúseností žiaci vďaka takémuto prístupu odchádzajú z vyučovania spokojní a tešia sa na ďalšie hodiny

Máte záujem o doučovanie v Škole Populo?
Vyskúšajte, že učenie môže byť aj zábava. Prispôsobíme vám výučbu na mieru vašim potrebám. Naši lektori vyučujú prezenčne na pobočke aj online
Vyberať môžete zo širokej ponuky predmetov a cudzích jazykov. Pripravujeme aj na prijímacie skúšky či maturitu.

V Škole Populo sa snažíme žiakov spoznať, zistiť, čo ich zaujíma a vhodne ich záujmy zakomponovať do preberaného učiva. Takýto prístup sa nám osvedčil napríklad pri výučbe cudzích jazykov. Zdá sa, že niektorí žiaci sa zdráhajú konverzovať, neveria si, no akonáhle príde reč na ich obľúbenú tému (napríklad, ak majú po anglicky vyrozprávať dej filmu, ktorý ich zaujal), zrazu bez problémov rozprávajú aj 20 minút v kuse.

V Škole Populo sme zistili, že vďaka takémuto učebnému prístupu žiaci odhaľujú svoj často skrytý potenciál, viac si veria, že dokážu, čo si zaumienia a vďaka vnútornej motivácii sa o to zo všetkých síl snažia... a práve to ich na hodinách baví. Keďže naši lektori učia srdcom, so žiakmi dosahujú skvelé učebné výsledky. Výsledkom je, že všetci sú spokojní.

Učebnice používame konštruktívne ako skutočnú pomôcku, nenechávame sa nimi obmedzovať – obsah hodín prispôsobujeme žiakom na mieru podľa ich potrieb. Pri výbere vhodných cvičení sa orientujeme práve individuálnymi potrebami každého žiaka. Veríme, že je dôležité, aby sa na obsahu preberaného učiva podieľali ako učitelia, tak žiaci a rodičia spoločne.

Zdá sa, že niektorí žiaci sa zdráhajú konverzovať, neveria si, no akonáhle príde reč na ich obľúbenú tému (napríklad, ak majú po anglicky vyrozprávať dej filmu, ktorý ich zaujal), zrazu bez problémov
rozprávajú aj 20 minút v kuse.
— Lektorka Bohdana B.

Je to rovnaké s detskými i s dospelými študentmi

Vychádzajúc z našich skúseností sme si v Škole Populo všimli, že pri takomto prirodzene ľudskom prístupe dosahujeme rovnako dobré výsledky ako s detskými, tak aj s dospelými študentami. Dospelí študenti takisto disponujú individuálnymi potrebami a keď vnímajú, že im v učebnom procese vychádzame v ústrety, podporuje to ich sebavedomiemotiváciu.

Túto skutočnosť v Škole Populo rešpektujeme, pretože na základe spätnej väzby od študentov máme za to, že takýto partnerský prístup je efektívnejší ako autoritatívny prístup kombinovaný s klasickým hodnotením (ako to poznáme z mainstreamového vzdelávania). Preto sa autoritatívnemu prístupu vyhýbame.

Doučování ve Škole Populo s přátelským přístupem

Môžeme si vykať, aj tykať

Detským žiakom v Škole Populo bežne ponúkame možnosť učiteľovi tykať. Robíme tak preto, aby sa medzi lektormi a žiakmi nevytváral zbytočný odstup. Učiteľ potom nepôsobí ako prísna autorita, ale ako priateľský sprievodca na ceste k žiadúcim učebným výsledkom.

Žiaci potom učiteľa skutočne vnímajú ako niekoho, na koho sa môžu spoľahnúť, nie ako osobu, z ktorej majú strach (ako to niekedy býva v bežných školách). Podľa našich skúseností je to teda jeden zo spôsobov, ako ešte viac podporiť napredovanie žiakov.

Na záver snáď stačí už len dodať, že žiaci lektorom, prirodzene, ich pozitívni prístup a záujem opätujú – napríklad tiež sa ich na začiatku hodiny opýtajú, ako sa majú a podobne. Radi vidíme, keď sa takto do vyučovania opäť vnáša ľudskosť, na ktorú, ako sa zdá, sa v štandardných školách občas pozabudlo. Všetci sa tak podieľame na vnášaní vízie o radostnom vyučovaní do reality.

Zdroje:

Osobní zkušenosti lektora

Gordon Neufeld, Gabor Maté: Držte si své děti

Autor:

Mgr. Bohdana B.

Lektorka anglického jazyka ve Škole Populo

Bohdana je absolventka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde vyštudovala angličtinu v odbore prekladateľstvo a tlmočníctvo v kombinácii s filozofiou. V Škole Populo pôsobí od septembra 2023 ako lektorka anglického jazyka. K jej záujmom patriaprechádzky v prírode, čítanie kníh a koučing, ktorý ju ohromil vďaka absolvovaniu dvoch koučingových kurzov. Koučovací prístup využíva niekedy aj v rámci lekcií. Učí srdcom a vyučovanie vníma ako spoluprácu žiaka a lektora na spoločnom cieli. Odmenou je pre ňu možnosť prispieť k spokojnosti žiakov a ukázať im, že hodiny môžu byť zábavné – práve preto pre ňu učenie predstavuje zmysluplnú prácu. Rada sa podieľa na pozitívnych zmenách, ku ktorým patrí aj podpora žiakov a ľudský prístup v rámci učenia.

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.