Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Ostatné Vianoce prichádzajú, učenie chýba ...

Vianoce prichádzajú, učenie chýba ...

Vianoce prichádzajú, učenie chýba ...
17. 12. 2019
Ostatné

"Vianoce sú sviatky pokoja, neskúšajte našu triedu. Keby ste nám päťku dali, ryby by Vám nechutili." To sú typické slová a želania, ktoré si mnoho ľudí vybaví v súvislosti s nadchádzajúcimi sviatkami. Žiaci sa nechcú učiť a najradšej by podnikali všelijaké výlety, zúčastňovali sa podujatí, na školu pritom radšej ani nemyslieť.

Lenže nie vždy je možné tieto želania vyplniť. Alebo sa snáď mýlime? A keď už sme pri tom, čo by ste odpovedali na otázku: "Ide dokopy učenie a Vianoce? A môže sa žiak učiť tak, aby o tom nevedel? " Odpovede nielen na tieto otázky nájdete v článku.

Dospelí, deti, študenti, každý si Vianoce predstavuje inak...

Pokoj, pohoda a čas strávený s rodinou, tak si Vianoce predstavuje väčšina dospelých. Naopak Ježiško, stromček a mnohokrát nepríliš obľúbený kapor predstavuje Vianoce z pohľadu detí. Skriptá, učenie a pramálo voľného času a odpočinku, to by zase mohla povedať väčšina študentov.

Doučovanie ako vianočný darček
Investícia do vzdelania je ten najlepší darček. Venujte doučovanie ako vianočný darček pre svoje deti a začnite sa doučovať so Školou Populo.

Ako sa učiť cez Vianoce

Svoje o tom vie aj Eva, ktorá sa každé Vianoce usilovne vzdeláva, aby januárové skúšky zvládla na prvýkrát. Napriek tomu, že jej učenie zaberá väčšinu voľného času, nájde si chvíľu aj na rodinu. A aby jej to učenie išlo pekne od ruky, využíva rad učebných techník. A práve o ne sa s Vami dnes podelíme. A myslite na to, že sa môžeme učiť lepšie a rýchlejšie.

Prečítaj a opakuj - asi najrozšírenejšia a najznámejšia metóda. Spočíva v tom, že si časť textu prečítate, a potom sa ju pokúsite čo najpresnejšie zopakovať.

Prečítaj a napíš - ďalším zo spôsobov, ako si informácie zapamätať, je ich prečítanie, zapamätanie a zapísanie. V niektorých prípadoch sa úspech dostaví okamžite, inokedy musíte učivo prepísať aj niekoľkokrát.

Prepíš - niekomu tiež vyhovuje prepisovanie učiva, lenže kto na to má čas? Prepísať jednu stránku možno, prepísať ich desať - tak na to sa už väčšina študentov netvári veľmi prívetivo, a prepísať celé skriptá - tak na toto sa študenti netvária už vôbec. A my sa im ani nečudujeme, však komu by sa chcelo prepisovať učebnicu v desiatkach až stovkách strán?

Vlastná učebnica - asi tou najlepšou kombináciou vyššie zmienených metód je vlastná učebnica. Že ste to ešte neskúšali? Chyba! Vezmite si rýchlo papier a ceruzku a ideme na to.

Vlastná učebnica stojí za to!

Už len názov "vlastná učebnica" neznie príliš vábne, avšak táto metóda učenia naozaj môže v učení pomôcť, a to nielen študentom stredných či vysokých škôl. Kombinuje zároveň text, obrázky a farby, ale hlavne samotné jej tvorenia napomáha mozgu si nové informácie zapamätať.

Postup je vlastne úplne jednoduchý a vytvorenie takej učebnej pomôcky rozhodne nezaberie viac času ako neustále opakovanie učiva. Ak sa teda chcete efektívne učiť, pustite sa do jej tvorenia.

Budete potrebovať papiere, prepisovačky, ceruzky, a keď nejaké nájdete, tak i pastelky alebo fixky. Medzi študentmi sú tiež obľúbené zvýrazňovače, aj tie preukážu obrovskú službu. Ďalej sú nevyhnutné materiály, z ktorých chcete čerpať, knihy, učebnice, skriptá, vlastné poznámky alebo prezentácie, ktoré učitelia zverejňujú. Všetky si ich rozložte okolo seba a začnite prvou témou.

Napíšte názov a kľúčové body, ktoré si potrebujete zapamätať. Môžete použiť aj obrázky, ktoré na papier nalepíte. Nepíšte súvislý text cez celé riadky, pokúste sa o odrážky a podobne, ako je tomu na počítači, pekne okolo obrázkov.

Vo chvíli, keď obrázky aj text našli svoje miesta, prichádzajú na rad farby - zvýrazňujte a podtrhávajte. Pokiaľ si máte zapamätať nejaký graf, zvýraznite si každé jeho políčko inou farbou. A myslite na súvislosti. Čím väčšia "blbosť" a "podivnosť", tým lepšie si ju ľudský mozog zapamätá.

Děti u vánočního stromečku

Pri učení využívajte fantáziu

Fantázii sa určite nebojte a aj napriek tomu, že neviete veľmi kresliť, kreslite. V prípade, že škriabete ako mačka, rovnako píšte. Niektorí dokonca tvrdia, že pomáha aj spev, takže si pokojne spievajte. Nech už bude vaša zvolená metóda akákoľvek, bude len vaša, a určite bude dobrým základným kameňom pre úspech.

Nad vlastnou učebnicou, plnou informácií, sa ale zbytočne nezdržujte, zaraďte do nej práve to podstatné. Vlnovky a všelijaké ozdôbky, tie si nechajte na inokedy. Tu je najdôležitejší obsah.

Z vlastnej knihy sa vám bude oveľa lepšie učiť a ľahšie si zapamätáte informácie. Pri jej písaní prepojíte čítanie, opakovanie nahlas, písanie i zvýrazňovanie. Zapojíte teda najmenej tri zmysly - zrak, hmat a sluch. V prípade opakovania sú to len zrak a sluch, v prípade prepisovania len zrak a hmat. A ak si knihu len čítate, a ešte potichu, zapojíte len zrak. A to je dosť málo, nemyslíte?

Vlastné vytvorené materiály využívajú aj žiaci, ktorí sú vzdelávaní niektorými z alternatívnych metód vzdelávania alebo sú vzdelávaní doma. Vytvárajú si vlastné portfólio a k svojim zošitom alebo učebniciam majú naozaj blízky vzťah. Napríklad žiaci Waldorfskej pedagogiky sa učia čítať z čítanky, ktorú im vytvoria rodičia, preto si ju vážia. Rovnako tak si aj vy môžete vážiť svoje dielo, pretože mu venujete čas. A má to jednu veľkú výhodu, bude vás to baviť.

Knihy, videá, skriptá

Ďalšími podpornými prostriedkami pri učení sú pre Evu videá, ktorých na internete nájde nepreberné množstvo. Eve tiež pomáha prečítať si rovnakú látku, ale v inej verzii. Každý učiteľ učí inak, píše inak, vysvetľuje inak. Siahnuť môžete po skriptách alebo učebniciach z rôznych škôl, ktoré taktiež nájdete na internete, stačí hľadať. K tomu, aby sme pochopili daný problém, niekedy stačí zmeniť štýl, akým sa na problém pozeráme.

Učím sa bez toho, aby som o tom vedel...

Naproti Eve je tu ale ešte Adam, ktorý navštevuje základnú školu a najradšej zo všetkého odhodí aktovku do kúta a sadne si k počítaču. Nejaká škola ho vôbec nezaujíma. A keď sa má učiť, je to väčšinou katastrofa. Napriek tomu aj na takých žiakov možno vyzrieť bez toho, aby sme si to uvědomovali, alebo skôr bez toho, aby si to žiaci uvedomovali. Vianoce sú ideálnym prostriedkom, ako začať deti učiť písať a počítať, vzdelávať ich v tradíciách a pripomenúť tak sami sebe, prečo vôbec Vianoce slávime.

Asi väčšina z nás zdobí na Vianoce stromček, a aj keď sa nájdu takí, ktorí zdobia napríklad fikus, nechajme deti, nech si ho nazdobia samé. Už len to, že im poviete: "Dopredu zaves tri modré gule a daj tam päť hviezdičiek," ich donúti počítať. Zapojte deti do výroby ozdôb z papiera, nie je to také ťažké a návodov nájdete veľa.

A napríklad aj z obyčajného maškrtenia sladkostí môžete urobiť matematickú operáciu. Čo tak dať deťom za úlohu dať si na tanierik toľko kusov tých, toľko oných a toľko tamtých cukroviniek. Alebo priniesť určitý počet lyžičiek ku káve alebo čaju. Využite všetko, čo dieťa rado robí, a skúste do toho zapojiť matematiku. Češtinu môžete využiť napríklad pri písaní listu Ježiškovi, ktorý vyložene neznáša pravopisné chyby.

A vianočné rozprávky? Aj tie sa dajú využiť, predovšetkým na pamäť a pozornosť. Pozrite sa na ne spoločne a nechajte dieťa prerozprávať, o čom rozprávka bola, kto bol záporná a kto kladná postava alebo ako sa hlavná postava volala. A nezabudnite sa ho opýtať na vlastný názor.

Keď už nastane ten očakávaný deň D a dieťa sa nedočkavo vrhne ku stromčeku, môžete ho nechať rozdávať darčeky podľa mena, precvičí si tým čítanie. Zabrať môže dostať aj jeho trpezlivosť, pretože svoje darčeky rozbalí až na úplný koniec.

Ide dohromady učenie a Vianoce?

Teraz sa teda pokúsme odpovedať na onú ​​základnú otázku: "Ide učenie a Vianoce dohromady"? Z predošlých riadkov vyplýva, že ide. Len sa na ono učenie musí ísť rafinovane. Skúste sa uvoľniť a nemyslieť na to, koľko strán textu alebo skrípt na naučenie vám ešte zostáva. Namiesto vety: "Mám ešte deväťdesiat dva strán ...," použite vetu: "Mám už len deväťdesiat dva strán." Uvidíte, že zmena jedného slova dokáže zázraky. No ... zázraky asi nie, ale odlišnému pohľadu na vec určite prospeje.

Záverom Vám chceme zaželať pokojné sviatky bez nehôd a s úsmevom na tvári. Nezabúdajte ale na učenie, a ak sa Vaše dieťa chystá na strednú školu alebo viacročné gymnázium, nepodceňujte prípravu. Než sa nazdáte, je tu január a prijímačky sa blížia.

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažérka Školy Populo
Adéla je šéfkou nášho produkčného oddelenia. Vedie tri tímy, ktoré sa starajú o našich študentov a lektorov. Dokonale pozná naše služby a spolu s Metodickým centrom denne pracuje na ich vylepšení.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.