Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Ako sa pripraviť na maturitu zo slovenčiny

Ako sa pripraviť na maturitu zo slovenčiny

Ako sa pripraviť na maturitu zo slovenčiny
14. 3. 2023
Maturita

Čaká vás tento rok maturitná skúška? Prečítajte si, ako sa na maturitu zo slovenčiny pripraviť. Poradíme vám tiež, kde hľadať pomoc v prípade, že vám bude učenie robiť problémy a prezradíme aj niekoľko tipov, ako na maturite postupovať.

Z čoho sa maturita zo slovenčiny skladá

Maturita zo slovenského jazyka má tri časti:

  • Didaktický test: písomná maturita zo slovenčiny sa skladá zo 40 úloh, v ktorých študent vyberá z možných odpovedí, a z 24 úloh s krátkou, napríklad dvoj či trojslovnou odpoveďou. Test overuje znalosti z literatúry a tiež gramatiky.

  • Slohová práca: študent si vyberie jeden zo zadaných žánrov, ktorý potom spracuje. Tento rok to sú úvaha, referát, rozprávanie, charakteristika alebo slávnostný prejav.

  • Ústna skúška: študent si vylosuje jedno z 30 zadaní. Ústna skúška sa skladá z úloh z gramatiky a literatúry. Študent odpovedá pred skúšobnou komisiou.

Koľko mám času na maturitu zo slovenčiny

Na vyplnenie didaktického testu majú študenti 100 minút. Na napísanie slohovej práce je vyhradených 150 minút. Ústna skúška sa skladá z 2 častí po 20 minútach. Študent si po vylosovaní zadania prvých 20 minút pripravuje odpoveď a nasledujúcich 20 minút odpovedá komisii.

Strážte si čas 
Ak v didaktickom teste váhate s odpoveďou na niektorú otázku, radšej prejdite na ďalšiu a zbytočne nestrácajte čas. K nezodpovedaným otázkam sa môžete vrátiť potom.

Ako sa hodnotí maturita zo slovenčiny

Hodnotenie maturity zo slovenského jazyka je komplexné. Je teda možné jednu časť zvládnuť o niečo horšie, zatiaľ čo v druhej si hodnotenie môžete vylepšiť. Keď napríklad nie je hodnotenie ústnej skúšky horšie než 3, teda dobré, zo slohu musí študent získať viac než 25 % bodov alebo viac než 33 % z testu.

V prípade že študent dostal z ústnej skúšky 4, teda dostatočnú, zo slohu musí dostať viac než 25 % a zároveň dostať viac než 33 % z testu. Nedostatočné hodnotenie v ktorejkoľvek časti však znamená nutnosť skúšku opakovať.

Potrebujem pomoc
Narazili ste pri učení na problémy? Ozvite sa nám a dohodnite si doučovanie. Radi vám pomôžeme. Ale pozor, počet miest je obmedzený, odporúčame vám neváhať.

Tipy na maturitu zo slovenčiny

V didaktickom teste je za správnu odpoveď udelený 1 bod, za chybnú alebo chýbajúcu odpoveď 0 bodov. A keď si nebudete odpoveďou celkom istí alebo ju nebudete vôbec poznať, skúste si tipnúť. Body sa vám neodčítajú.

Písanie slohovej práce si dobre rozvrhnite. Nezabudnite, že z konceptu musíte prácu prepísať do finálnej podoby na špeciálny papier. Keď to nestihnete, budú vám zbytočne strhnuté body.

Na ústnu skúšku sa učte tak, aby ste poznali aspoň niečo zo všetkých otázok. Taktika, kedy sa študenti naučia napríklad len na prvých 15 otázok, zatiaľ čo ďalšie úplne vynechajú, je nebezpečná. Aj keď bývajú členovia komisie väčšinou milí a snažia sa pomáhať, keď študent vôbec nič nevie, neostáva nič iné, len ho nechať prepadnúť.

Ako sa na maturitu zo slovenčiny naučiť

Vzhľadom k tomu, že maturitné skúšky sa už blížia, učenie nepodceňujte. Učte sa pravidelne a systematicky. Pri precvičovaní môžete využiť aj staré testy z minulých rokov, ktoré sú dostupné na internete. Nezabudnite tiež odpočívať, napríklad na prechádzke. Rozhodne neodporúčame stále pozerať do počítača alebo telefónu. Pri ňom si telo neoddýchne.

Keď cítite, že máte s učením problémy, nebojte sa nás kontaktovať a dohodnite si doučovanie. Spoločne sa pozrieme na všetko, v čom si nie ste istí a pripravíme vás tak, aby ste odmaturovali v pohode.

Zdroje:

https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/maturita/roky/2023-2024

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Riaditeľka správy kurzov
Nikola vedie tím koordinátoriek, ktoré sa starajú o hladký priebeh každého doučovania. Je “strážkyňou” klientskeho servisu, dohliada, aby všetko bežalo tak, ako má a vyrieši akúkoľvek neštandardnú situáciu.
Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.