Tento mesiac si Školu Populo vybralo už 394 rodičov. Ďakujeme ❤️. Zostávajú posledné miesta a konzultácie ZDARMA.

Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Prijímacie skúšky Prijímacie skúšky - čo ak sa to nepodarí?

Prijímacie skúšky - čo ak sa to nepodarí?

Prijímacie skúšky - čo ak sa to nepodarí?
6. 3. 2020
Prijímacie skúšky

Čo keď neurobím prijímačky? Túto otázku si kladie minimálne polovica "prijímačkárov". A my im dokonale rozumieme. Kým v minulom článku sme sa venovali tomu, akú školu si vybrať, tak tentokrát sa pozrieme na túto u žiakov často kladenú otázku a vlastne celú cestu, ktorú si žiaci a žiačky musí prejsť.

Než začneme, pozrime sa teda na celé prijímacie konanie a pripomeňme si, čo je potrebné zvládnuť. Pridáme tiež niekoľko, podľa nás, veľmi užitočných rád, ktoré Vám môžu pomôcť v období pred prijímacími skúškami, ale aj po nich.

Výber strednej školy

Voľba strednej školy je pre žiaka deviatej triedy veľmi obtiažna, často sa stretávame s tým, že študent vôbec nevie, čo by chcel študovať, a keď už nejaký skromný tip má, nie je si ním istý. Každý žiak potrebuje v týchto chvíľach plných obáv a napätia podporu a porozumenie.

Veľmi dôležitá je aj komunikácia s okolím, študenti často potrebujú porozumenie, vypočutie a nezávislú radu. Takú radu môže poskytnúť napríklad učiteľ v škole, s ktorým žiaci môžu konzultovať voľbu ďalšieho vzdelávania.

Podanie prihlášky

Prvým krokom v procese je podanie prihlášky. Ku konečnému rozhodnutiu môžu budúcemu študentovi alebo budúce študentke pomôcť otázky, ktoré sme zverejnili v článku Voľba školy je len na Vás. Nech už bude voľba akákoľvek, je treba myslieť na dôležité termíny. 

Až budete vypĺňať prihlášky, dajte si pozor na pravopis a na správne vyplnenie všetkých koloniek, nemenej dôležité je tiež správne zapísať meno žiaka a nikde sa nepomýliť. Naše odporúčanie pred vyplnením je jednoduché: Skopírujte si nevyplnené prihlášky a nanečisto si ich sami vyplňte. Kópiu si skontrolujte a až potom podľa kópie vyplňte aj originál. Je tak menšie riziko, že sa pri písaní pomýlite.

Následne doručte prihlášky na Vami vybrané stredné školy. Prihlášky odporúčame na danú školu zaniesť osobne. Osoba, zodpovedná za ich zber, Vám vydá potvrdenie, že prihláška bola doručená. Nemusíte sa tak báť, že by sa niekde stratila. Potvrdenie môže byť napríklad v podobe pečiatky alebo dáta a podpisu danej zodpovednej osoby. V prípade, že prihlášku nemôžete do školy doručiť osobne, pošlite ju poštou, najlepšie je v tomto prípade doporučený list, v žiadnom prípade ju neposielajte obyčajne. Tak vzniká riziko, že by sa mohla niekde "zatúlať" alebo oneskoriť, a tým pádom by sa nestihla doručiť včas. Podací lístok si dobre uschovajte pre prípad, že by bolo nutné dátum odoslania preukázať.

Príprava na prijímacie skúšky

Nastáva dlhé obdobie neistoty. V tomto období sa žiaci, ktorí si zvolili maturitný odbor alebo gymnázium, pripravujú na prijímacie skúšky. Tých sa veľa budúcich študentov bojí a v ich tvárach často prevláda neistota. Uvedomujú si svoje slabiny a tí poctivejší, ktorí nechcú nechať nič na náhodu, sa snažia takéto slabiny eliminovať.

Existuje rad možností, ako sa nedostatkov zbaviť. Pre tento boj je však dôležitá jedna komodita, ktorú žiaci často nemajú, väčšinou preto, že precenili svoje schopnosti. Touto komoditou je čas! Čas, ktorý môžu žiaci príprave venovať.

Potrebujete pomôcť s prípravou na prijímačky?
Ak ste v priebehu učenia zistili, že niečomu nerozumiete, pokojne sa nám ozvite a radi vám s prípravou pomôžeme. 

Ako sa s tým teda vysporiadať? Dôležitý je pokoj, pozornosť, chuť sa niečo nové naučiť a porozumieť. Ďalej je potrebná pevná vôľa a v prípade potreby sa nebáť vyhľadať pomoc. Takouto pomocou môže byť rodič, kamarát, učiteľ alebo lektor. Problém je však často v tom, že si žiaci nutnosť vyhľadať pomoc často ani sami neuvedomia, v horšom prípade sa boja prísť za niekým s otázkou: "Čo to znamená?", Alebo "Ako by som to mohol / a vyriešiť?". Tento strach môže prameniť napríklad z toho, že sa boja posmechu, nejakej štipľavej poznámky alebo napríklad zlostného pohľadu. Preto je nesmierne dôležitá pozornosť okolia, napr. že sa svojich detí budete stále dookola pýtať, ako im príprava ide, a budete žiadať preukázanie pokrokov. Im to bude spočiatku pekne "liezť na nervy", napriek tomu sa práve vďaka týmto otázkam môžete dozvedieť o veľkom úspechu, ale aj probléme.

Dôležité: riešiť problém včas

Vo Škole Populo sa veľakrát stretávame s tým, že žiaci prídu neskoro. Aj napriek tomu, že už od septembra pravidelne vyzývame k poctivej a usilovnej príprave, sú stále takí, ktorí prídu až v marci. Pritom si ale neuvedomujú, že prijímačky sú v polovici mája a mesiac je na doplnenie znalostí v niektorých prípadoch skrátka málo.

Máme síce lektorky a lektorov, ktorí sa neboja neúspechu a dokážu veľa, ale zázraky bohužiaľ nevedia. Misia prijímacie skúšky sa nezadržateľne blíži, je preto potrebné sa poriadne pripraviť. Niekoľko tipov ako sa lepšie učiť a čo robiť, keď učenie nelezie do hlavy, nájdete v našich článkoch. Ako to hovoril Konfucius:

"Povedz mi a ja zabudnem; ukáž mi a ja si spomeniem; nechaj ma sa zúčastniť a ja pochopím."

Doučování na přijímací zkoušky

Prijímacie skúšky, deň D

Dňu D sa budeme podrobne venovať v niektorom z ďalších článkov, nezabúdajte nás preto sledovať. S prípravou na tento deň Vám môžeme pomôcť. Dokážeme pod študentom rozprestrieť pomyselnú záchrannú sieť základných znalostí, ktorá ho zachytí vo chvíli, keď všetko ostatné zabudne. Naši lektori kladú pri výučbe dôraz na pochopenie základných pojmov a operácií, bez ktorých sa so študentom neposunú ďalej. Práve tieto základné znalosti študentov mnohokrát zachráni vo chvíľach, kedy si myslí, že nevie vôbec nič.

Čo keď neurobím prijímačky?

Obavy z toho, že žiak či žiačka neurobí prijímacie skúšky, sú oprávnené. Každý človek sa niečoho bojí, sú to pocity, ktoré nemôžeme úplne odstrániť a zastaviť, môžeme ich však ovplyvniť. A to dôkladnou prípravou. Ak nebudete mať dôvod sa báť, pretože budete vedieť, že máte pevné základy, obavy síce úplne nezmiznú, ale určite sa zmiernia. Pre žiakov je dôležité si uvedomiť, že všetci v onej miestnosti majú tie isté pocity, boja sa. A práve emócie sú nástroj, ktorý často stavia všetkých uchádzačov do podobnej pozície. Nie je preto dôvod sa obávať viac, než je potrebné, a s kvalitnou prípravou budú všetky obavy určite menšie.

List o neprijatí a následné odvolanie

Ak študent naozaj neurobí prijímačky, stále ešte nie je nič stratené, pretože existuje možnosť podať odvolanie. Nezabúdajte na to, že každý študent má len jeden zápisový lístok, ktorý musí odovzdať, každý žiak tak môže nastúpiť len na jednu školu, aj keď sa hlásil na dve. To poskytuje šancu práve tým uchádzačom, ktorí prijatí neboli. Na rozhodnutie o neprijatí sa žiak môže odvolať do troch pracovných dní od písomného doručenia listu o neprijatí.

Druhé a ďalšie kolá prijímacieho konania

Pokiaľ nie je naplnená kapacita odboru, môže riaditeľ školy vyhlásiť druhé, príp. aj ďalšie kolá prijímacieho konania. Pri účasti uchádzača v týchto kolách je nutné vyplniť novú prihlášku a odoslať ju na príslušnú školu. Zoznam škôl, ktoré prijímajú žiakov v ďalších kolách prijímacieho konania, je obmedzený a ich zoznam nájdete vždy na webových stránkach kraja. Pokiaľ máte jednu konkrétnu školu, kam sa chcete hlásiť, vyhlásenie ďalších kôl nájdete aj na jej internetovej stránke. 

Záverom by sme chceli všetkým uchádzačom popriať veľa šťastia pri prijímacích skúšok a pevné nervy, až sa na ne budete pripravovať.

Dáme Vám ešte jednu priateľskú radu. Strážte si webové stránky škôl, ktoré Vás zaujímajú, ale nie tak, že na nich budete "visieť celé dni". Pozrite sa na ne ráno, na obed a večer, ale nájdite si čas aj na niečo iné. Odreagujte sa a vyrazte von, napríklad na prechádzku.

A hlavne sa nebojte požiadať o pomoc. Ak budete mať s čímkoľvek problém, neváhajte sa na nás obrátiť. Naše koordinátorky v spolupráci s lektormi urobia všetko pre to, aby sa príprava podarila na výbornú. Nezabudnite, nie ste na to sami, lektori pobežia ten pomyselný maratón s Vami!

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Riaditeľka správy kurzov
Nikola vedie tím koordinátoriek, ktoré sa starajú o hladký priebeh každého doučovania. Je “strážkyňou” klientskeho servisu, dohliada, aby všetko bežalo tak, ako má a vyrieši akúkoľvek neštandardnú situáciu.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku a v Anglicku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.